- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен о одговору Америке на захтеве Русије: Без компромиса о политици „отворених врата“ НАТО

© REUTERS / EVELYN HOCKSTEINАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Пратите нас
Америка неће правити компромисе када је реч о политици „отворених врата“ НАТО и то је потврђено у писаном одговору Вашингтона на захтеве Москве о гаранцијама безбедности, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен. Вашингтон је спреман на сваки сценарио у вези са Украјином, али предност даје дипломатији, додао је он.
Према његовим речима, амерички председник Џозеф Бајден је активно учествовао у састављању одговора, лично уносио измене и одредио коначну форму документа.
Блинкен рекао је да одговор САД представља одраз већ познатих ставова Вашингтона. У одговору је наведено и шта забрињава САД и савезнике када је реч о активностима Москве, али и предлози за сарадњу у областима где Москва и Вашингтон могу да нађу додирне тачке. Како је рекао, у документу има „веома позитивних ствари“.
Спремни смо да са Русијом разговарамо о корацима у правцу јачања заједничке безбедности, истакао је Блинкен.

„Америка је спремна да настави дијалог са Русијом у областима где је, као и пре, могућа сарадња. Каква ће бити реакција на писани одговор Америке зависи од Русије“, рекао је он на конференцији за новинаре након што је Москви предат амерички одговор.

Најавио је и да ће у наредним данима, након што Москва проучи одговор, разговарати са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.
Додао је и да САД са партнерима раде на томе да се не допусти енергетска криза у случају ескалације ситуације у Украјини. Такође је рекао да су у оптицају све варијанте санкција.

Стиже нова помоћ Украјини

Одговори су, истакао је амерички званичник, сачињени у координацији са савезницима и Украјином.
Блинкен је још рекао да ће Америка задржати јако дипломатско присуство у Кијеву у циљу подршке Украјини.
Блинкен је најавио да ће у наредним данима Кијеву од САД стићи нова партија помоћи у сфери безбедности.
„Три партије одбрамбене војне помоћи стижу у Кијев ове недеље... ускоро ће стићи још више“, рекао је он и подсетио да је Америка прошле године послала Украјини више војне помоћи него икада пре.
Конференција за новинаре је почела са 45 минута закашњења.
Подсетимо, Москва је у децембру прошле године упутила Западу у писаној форми захтеве за гаранције безбедности. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Заставе Русије и САД на билатералним преговорима о безбедности у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
РУСИЈА
САД предале одговор Русији на предлоге у области безбедности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала