- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ испунио предуслов за сертификацију „Северног тока 2“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЛука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“
Лука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“ - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Пратите нас
Оператер гасовода „Северни ток 2“ – компанија „Норд стрим 2 АГ“ регистровала је немачку ћерку-компанију „Gas for Europe GmbH“, саопштила је компанија. Тиме је испуњен предуслов за сертификацију гасовода према немачком закону. Међутим, немачки регулатор није навео када ће та процедура бити настављена.
„Нова компанија постаће власник и оператер деонице гасовода 'Северни ток 2' дуге 54 километара, која се налази у немачким територијалним водама и платформи приобалних објеката у граду Лубмин, као независни оператер транспортног система у складу са немачким законом“, наводи се у саопштењу.
Компанија „Gas for Europe GmbH“ је истакла да ће сада усмерити све своје напоре на испуњавање захтева који су неопходни како би процедура сертификације напредовала.

Шта каже немачки регулатор

С тим у вези, немачка Савезна мрежна агенција (регулатор) саопштила је да ће сертификација оператера деонице гасовода бити настављена након завршетка преноса главних актива немачке ћерке-компаније и провере комплетности документације.
Тренутно не можемо да предвидимо када може бити настављена процедура“, навела је прес-служба немачког регулатора.
Седиште нове компаније налази се у Шверину, главном граду немачке савезне државе Мекленбург-Западна Померанија.

Узалудан притисак на Берлин да одустане од гасовода

Истовремено, амбасадор Русије у Немачкој Сергеј Нечајев прокоментарисао је потенцијалне санкције „Северном току 2“, рекавши да се Берлин и даље остаје при ставу о неопходности пуштања у рад гасовода.
Он је за телевизију „Русија 24“ указао на то да притисак на Немачку неће ослабити и да САД и неке европске земље врше притисак на њу да одустане од пројекта, али да Берлин задржава независан став у корист покретања гасовода и да полази од тога да је у питању чисто комерцијални пројекат, који не треба доводити у везу са политичким дешавањима.
Према речима амбасадора, Москва никада није давала Немачкој разлог да сумња у њену савесност као добављача и увек је увек стриктно извршавала обавезе о испорукама енергената у Европу.
Подсетимо, изградња гасовода „Северни ток 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Првобитно је планирано да буде завршена до краја 2019. године, али је изградња каснила због америчких санкција.
Како би гасовод био пуштен у рад потребно је да компанија „Норд стрим 2 АГ“ добије регистрацију независног транспортног оператера. Немачка Савезна мрежна агенција је 16. новембра привремено суспендовала сертификацију „Северног тока 2“, јер оператер гасовода, „Гаспромова“ ћерка-фирма, „Северни ток 2 АГ“ са седиштем у Швајцарској мора да региструје филијалу у Немачкој. Док се то не учини, процес сертификације ће бити замрзнут.
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
РУСИЈА
Москва: Процес сертификације „Северног тока 2“ могао би потрајати до лета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала