- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Холандија тврди: Путници малезијског „боинга“ у време пада били под „јурисдикцијом Русије“

© Flickr / barnyzЕвропски суд за људска права, Стразбур
Европски суд за људска права, Стразбур - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Пратите нас
Координаторка оперативне групе за МХ17 при Министарству спољних послова Холандије Лизбет ван Хајст тврди да су путници малезијског „боинга“ на лету МХ17 у тренутку пада наводно били под јурисдикцијом Русије. Тај аргумент је пред судом раније оповргао представник Русије.
„Људи који су се налазили у авиону на лету МХ17 у моменту пада били су под јурисдикцијом Русије. До овог закључка смо дошли углавном због чињенице да је Русија вршила ефективну контролу над територијом ДНР, а авион је пао управо у тој зони“, изјавила је Хајст на седници Европског суда за људска права у Стразбуру.
Представник Русије при Европском суду за људска права суду у Стразбуру Михаил Виноградов током судске расправе рекао да догађаји у Донбасу који су описани у жалбама Холандије и Украјине, не спадају под надлежност Русије, јер Русија никада није контролисала Донбас, а холандске власти су раније и саме изјављивале да не сматрају догађаје у Украјини међународним војним сукобом са учешћем Русије.
Холандија је позвала Европски суд за људска права да у потпуности призна жалбу против Русије.
„Русија није успела да оспори прихватљивост жалби убедљивим аргументима, стога влада Холандије сматра да приговори Русије треба да буду одбачени. Влада Холандије је сигурна да наша жалба треба да буде у потпуности прихваћена“, истакла је Хајст.
По њеним речима, Москва наводно није сарађивала са истрагом и није пружила истините доказе у случају пада „боинга“ који би могли да побију доказе тужилаштва.
Данас је у Европском суду за људска права у Стразбуру почела прва седница о жалбама Холандије и Украјине против Русије у случају пада авиона на лету МХ17. Представник Русије позвао је суд да у потпуности одбаци жалбе власти Холандије и Украјине у вези МХ17.
Експерти из Холандије и Малезије раде на месту рушења малезијског авиона Боинг на лету МХ17 из Амстердама за Куала Лумпур - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
РУСИЈА
Русија одбацује оптужбе за пад малезијског „боинга“: Кијев је контролисао место лансирања ракете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала