- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватска договорила куповину америчких борбених возила

CC0 / SFC JOHANCHARLES VAN BOERS/википедија / Борбено возило Bradley
Борбено возило  Bradley - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Пратите нас
Хрватска влада договорила је са САД куповину борбених возила типа Bradley, чија је укупна вредност 196,4 милиона долара, саопштио је данас хрватски премијер Андреј Пленковић.
Пленковић је у обраћању новинарима након седнице ужег кабинета владе рекао да је у ранијој фази понуда САД-а била да њихова донација износи 45 милиона долара, али да је у разговорима тај износ подигнут на 51,1 милион долара, што је укупно 145,3 милиона долара.
Према ранијем договору у оптицају је била набавка 62 борбена возила, пет за обуку и 17 за поправке, резервне делове, преноси Танјуг.
Пленковић је рекао да је коначни договор да сва 62 борбена возила буду модернизована и да је за то обезбеђено 28 милиона долара донације.
Уместо 17 возила за резервне делове, биће 22 возила, а опрема ових возила биће таква да укључује 25 мм аутоматски топ, митраљез, противоклопне ракете.
"На тај начин ће Хрватска војска добити нови квалитет и бити опремљена за извршавање својих задатака”, рекао је премијер и додао да ће се модернизација возила одвијати у Славонском Броду.
На питање када ће Брадлеyи стићи у Хрватску, Пленковић каже сва возила неће стићи одједном, а прва би требало да стигну наредне година.
“Она ће долазити сукцесивно, истовремено ће се јачати капацитети и кад се улови рутина модернизације ових возила, тако ће долазити све више возила и она ће се стављати у функцију. Циљ је да буду комплетно модернизована и стављена у функцију”, рекао је Пленковић.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала