- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина добила спор против Америке, уследио хитан захтев из Вашингтона

© AP Photo / Charles DharapakЗаставе Кине и САД
Заставе Кине и САД - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Пратите нас
Светска трговинска организација (СТО) одобрила је Кини да уведе компензационе царине у износу од 645 милиона долара на робу из Сједињених Држава.
Одлука је донета после 10-годишњег спора који је Пекинг покренуо због тарифа које су САД примениле на одређене кинеске производе чија је производња субвенционисана, преноси Ројтерс.
Кина се 2012. године обратила СТО-у оспоравајући царине Сједињених Држава уведене између 2008. и 2012, углавном током мандата председника САД Барака Обаме, на 22 кинеска производа, од соларних панела до челичне жице, прецизира се у информацији.

Реакција Америке

Америчка администрација је саопштила да је одлука Светске трговинске организације (СТО) да се Кини дозволи да наметне компензационе царине у износу од 645 милиона долара против САД дубоко разочаравајућа и нагласила потребу за реформама СТО.
Портпарол канцеларије америчког трговинског представника Адам Хоџ изјавио је да одлука СТО одражава погрешна тумачења Апелационог тела која штете способности чланица СТО да бране америчке раднике и предузећа од кинеских субвенција које нарушавају трговину.
Он је поручио и да та одлука јача потребу за реформом правила СТО и решавања спорова, који су коришћени за заштиту кинеске нетржишне економске праксе и подривање фер, тржишно оријентисане конкуренције, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала