- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Негодовања у Бугарској због повлачења филма о „репресији над македонским Бугарима у Југославији“

CC0 / / Главни град Бугарске, Софија
Главни град Бугарске, Софија - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Пратите нас
Одлука Бугарске националне телевизије (БНД) да не емитује документарни филм о репресијама над македонским Бугарима представља чин цензуре, поручио је бугарски европосланик, заменик председника партије ВМРО БНД Ангел Џамбазки.
Према речима политичара, та одлука може да буде повезана са данашњом посетом македонског премијера Димитра Ковачевског.
Џамбазки је у обраћању управи телевизије истакао да је „јавност шокирана повлачењем филма посвећеног причи о терору, убиствима и тортурама над македонским Бугарима у Југославији за време Тита“.
Ми смо један народ у две државе. Лаж, који су људима наметали путем терора, не сме да се оправдава или крије. То се посебно односи на институције попут БНД. Национална телевизија има обавезу пред друштвом да одражава различите тачке гледишта, уверења и интересе, посебно када се ствар тиче тема од националног интереса. Надам се да руководство телевизије неће дозволити притисак и цензуру у свом програму, јер би то значило повратак у добас комунистичког режима. У доба када је је дошло до велике издаје македонских Бугара“, објаснио је он.
Партија је такође саопштила да ће вечерас организовати протест испред зграде телевизије.
Бугарски документарац „Само зато што су били Бугари“ (Само защото бяха българи) снимљен је 1999. године и говори о судбини етничких Бугара који су живели на територији вардарске Македоније 1944. и 1945. године, када је у региону била у току македонизација становништва. Процес је праћен репресијама и прогоном етничких Бугара, укључујући масакр 6. и 7. јануара 1945. у „име македонизације“.
Европосланик је раније изјавио да је такозвани „Крвави Божић“ био Титов геноцид над македонским Бугарима, али да актуелне македонске власти прећуткују дешавања тих година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала