- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров у Државној думи: Међународни систем тресе грозница /видео/

© Sputnik / Владимир ФедоренкоМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Пратите нас
Русија неће дозволити да се дискусија о безбедносним гаранцијама разводни и, ако не буде реакције, предузеће конкретне кораке, саопштио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у Државној думи.
Дубоке промене се дешавају на међународној арени, саопштио је Лавров на почетку обраћања Думи.
"Цео систем тресе грозница", рекао је министар.
По његовим речима, САД покушавају да казне Русију и Кину уз помоћ санкција и провокација специјалних служби. Кијев се подстиче на провокације против Русије.
"САД и њихови савезници у Европи удвостручили су напоре на обуздавању Русије", истакао је руски министар.
Он је обавестио посланике да се нада да ће током ове недеље добити писани одговор САД на предлоге Москве о безбедносним гаранцијама. Након тога, заједно са другим ресорима, припремиће предлоге председнику Владимиру Путину о даљим корацима по овом питању.
„Нећемо дозволити да се наши пројекти преточе у бескрајне расправе, а таква намера је јасно видљива“, рекао је Лавров и нагласио да ће Москва одговорити, ако Запад буде игнорисао руске захтеве. Како је објаснио, безбедност Русије ће бити заштићена.
Осврнувши се на ситуацију у Украјини, министар је позвао САД, Француску и Немачку да натерају Кијев да реализује Минске споразуме. При том, он је упозорио да ће Москва оштро сузбијати сваки покушај да се Русија представи као страна у сукобу у Украјини.

Кина и Русија - пример добрих односа

Руско-кинеско стратешко партнерство је на већем нивоу од традиционалног војно-политичког савеза, саопштио је Лавров у Државној думи.
„Добар пример како треба да се развијају међудржавни односи у 21. веку је руско-кинеско стратешко партнерство. По неким параметрима оно се налази на већем нивоу од традиционалног војно-политичког савеза", додао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала