https://sputnikportal.rs/20220126/razbijen-mit-o-negativnom-uticaju-kafe-svi-benefiti-konzumacije-popularnog-napitka-1133656118.html
Разбијен мит о негативном утицају кафе: Сви бенефити конзумације популарног напитка
Разбијен мит о негативном утицају кафе: Сви бенефити конзумације популарног напитка
Sputnik Србија
Прегледом готово две стотине научних објава утврђено је да умерена конзумација кафе – три до пет шољица дневно, не штети систему органа за варење, већ... 26.01.2022, Sputnik Србија
2022-01-26T21:58+0100
2022-01-26T21:58+0100
2022-01-26T21:58+0100
друштво
исхрана
медицина
здравље
кафа
друштво
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111267/43/1112674301_0:322:1921:1402_1920x0_80_0_0_fa4b6a24fff7456d7ab4c9c129dd1c80.jpg
Резултати истраживања објављени су у часопису „Nutrients“.Кафа има три главна дејства на свом путу кроз дигестивни тракт: на рад желуца, жучне и панкреаса, на цревну флору и на перисталтику – контракцију зидова дебелог црева, процес неопходан за пролаз хране кроз дигестивни тракт.„Упркос неким претпоставкама, унос кафе генерално није повезан са цревним проблемима или варењем“, истиче ауторка прегледа, докторка Астрид Нелиг.У неким случајевима кафа помаже против уобичајених пробавних тегоба. Нови подаци показују и да конзумација тог напитка доприноси повећању нивоа позитивних цревних бактеријских група као што су бифидобактерије.Прегледани подаци показују да кафа стимулише покретљивост дебелог црева 60 одсто боље од воде и 23 одсто боље од замена за кафу без кофеина. Аутор сматра да је са тим повезана и способност кафе да ублажи хронични затвор.„Иако ће бити потребни додатни подаци да би се разумели ефекти кафе на дигестивни тракт, ово је веома охрабрујући почетак“, истакла је Нелигова.Већина страхова о негативним ефектима кафе на пробавни систем није потврђена. Научница оповргава мишљење да честа конзумација кафе изазива гастроезофагеални рефлукс.
https://sputnikportal.rs/20211026/koje-je-najbolje-vreme-za-kafu-a-nije-jutro-1130989788.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111267/43/1112674301_24:0:1893:1402_1920x0_80_0_0_9fbf1dd21bc44854f3c2179d1aa9d28b.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
исхрана, медицина, здравље, кафа, друштво, магазин
исхрана, медицина, здравље, кафа, друштво, магазин
Разбијен мит о негативном утицају кафе: Сви бенефити конзумације популарног напитка
Прегледом готово две стотине научних објава утврђено је да умерена конзумација кафе – три до пет шољица дневно, не штети систему органа за варење, већ напротив, смањује ризик од настанка камена у жучној кеси, панкреаса и неких обољења јетре.
Резултати истраживања објављени су
у часопису „Nutrients“.
Кафа има три главна дејства на свом путу кроз дигестивни тракт: на рад желуца, жучне и панкреаса, на цревну флору и на перисталтику – контракцију зидова дебелог црева, процес неопходан за пролаз хране кроз дигестивни тракт.
Анализа резултата 194 истраживања показала је да кафа при умереној конзумацији стимулише варење и помаже пролазак кроз дебело црево, повећава количину „добрих батерија“ у цревима, смањује ризик од појаве камена у жучи, а такође заштитно делује на јетру, укључујући и заштиту од малигних обољења јетре..
„Упркос неким претпоставкама,
унос кафе генерално није повезан са цревним проблемима или варењем“, истиче ауторка прегледа, докторка Астрид Нелиг.
У неким случајевима кафа помаже против уобичајених пробавних тегоба. Нови подаци показују и да конзумација тог напитка доприноси повећању нивоа позитивних цревних бактеријских група као што су бифидобактерије.
Резултати су показали да кафа стимулише производњу дигестивног хормона гастрина и хлороводоничне киселине у желуцу. Обе те супстанце помажу у разградњи хране у стомаку. Напитак побољшава и лучење холецистокинина, хормона који поспешује производњу жучи, а укључен је и у варење.
Прегледани подаци показују да кафа стимулише покретљивост дебелог црева 60 одсто боље од воде и 23 одсто боље од замена за кафу без кофеина. Аутор сматра да је са тим повезана и способност кафе да ублажи хронични затвор.
„Иако ће бити потребни додатни подаци да би се разумели ефекти кафе на дигестивни тракт, ово је веома охрабрујући почетак“, истакла је Нелигова.
Већина страхова о негативним ефектима кафе на пробавни систем није потврђена. Научница оповргава мишљење да честа
конзумација кафе изазива гастроезофагеални рефлукс.