- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Румунија ради на томе да повећа присуство НАТО на својој територији

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаТенкисти са заставом НАТО-а
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Пратите нас
Високи савет безбедности Румуније донео је одлуку да се предузму кораци у циљу повећања присуства НАТО у земљи, изјавио је председник државе Клаус Јоханис.
„На седници Савета смо размотрили безбедносну ситуацију у региону Црног мора. Одлучили смо да предузмемо више важних мера: да начинимо конкретне кораке у циљу повећања присуства НАТО у Румунији, а такође влада је наставила да прави план за случај потенцијалног таласа избеглица на нашу територију“, рекао је Јоханис.
Према његовим речима, Румунија и Украјина имају 6.000 километара дугу заједничку границу и због тога је неопходно да буде спремна за било који сценарио развоја догађаја.
Подсетимо, Москва је у децембру прошле године упутила Западу у писаној форми захтеве за гаранције безбедности. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Министарство спољних послова Русије прецизирало је да захтеви подразумевају и да НАТО повуче своје снаге из Румуније и Бугарске, што је Алијанса одбила.
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
РУСИЈА
Русија: Безбедносне гаранције подразумевају повлачење снага НАТО из Бугарске и Румуније
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала