00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
17:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Александар Први Карађорђевић“
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
17:00
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У фрижидеру или на собној температури: Од чега зависи рок трајања јаја

CC0 / Pixabay / Јаја
Јаја - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Пратите нас
Рок трајања јаја зависи од неколико фактора: колико су свежа, како су третирана и на којем месту се чувају, а можда и најважније — где су купљена.
Куповина свежих јаја од локалног, породичног пољопривредног газдинства или малог произвођача свакако је најбоља опција, зато што су тада највеће шансе да заиста добијете свежа јаја.
Наиме, неопрана јаја која се донесу директно из кокошињца могу да стоје ван фрижидера и до 4 недеље пре него што се конзумирају.
За овако дуготрајан рок заслужан је површински заштитни слој који се зове кутикула, и служи као природна баријера за бактерије. Састоји се углавном од протеина и фосфора.

Не треба прати „прљава“ јаја

Грешка је ако „прљава“ јаја покушавамо да оперемо пре него што их одложимо, јер им на тај начин уништавамо тај танак, али изузетно моћан заштитни слој. Стога увек треба бирати неопрана јаја када се купују директно од произвођача.
Уколико јаја купујете у продавници, саветује се да увек купујете она која се чувају у фрижидеру, јер су јаја из продавнице већ прошла кроз поступак прања.
Пошто прање јаја уништава природну кутикулу, она морају да се охладе како би се спречио улазак бактерија.
Пре него што их купите, отворите паковање како бисте проверили да ли су љуске целе, односно да нису негде напукле, и чим дођете кући сместите их у фрижидер, на температури до 4 степена.
Овако чувана јаја, квалитет ће задржати до три недеље, пренео је портал „Магазин новости“.
Пециво - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
ДРУШТВО
Колико је опасан адитив Е171: Има га у храни, козметици, бетону...
Суво воће - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
ДРУШТВО
Смрзнуте или осушене намирнице — шта је здравије
Грицкалице - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
ДРУШТВО
Изазивају упале: Седам група намирница које би требало избегавати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала