- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Велики скок Србије на листи: Најјача војна сила у региону

© Фото : Спутњику уступило Министарство одбране Републике СрбијеОбука војника у Тенковском батаљону Т-72М
Обука војника у Тенковском батаљону Т-72М - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Пратите нас
Сајт Глобал Фајерпауер сваке године од 2006. објављује годишњи извјештај и ранг листу 140 националних оружаних снага, међу којима је и српска војска.
Према подацима за 2022. годину Србија је, као и годину дана раније, по јачини војске испред Хрватске, пише загребачки Вечерњи лист, преноси Тањуг.
Лист наводи да је Србија у 2022. рангирана као 61. од 140 земаља, а Хрватска је корак иза, на 62. месту и додаје да се, с обзиром на то да се ова листа ствара из године у годину, она може узети као релевантна.
Чињеница је да се у последњих неколико година Србија интензивно наоружава и диже годишње свој војни буџет и по 40-ак одсто, наводи хрватски лист и истиче да се 2017. године Хрватска налазила на 68. месту, а Србија на 89.
Додаје се да зато велики скок Србије на овој војној листи у само пет година, јер се пробила са 89. на 61. место, није изненађење, с обзиром да је у међувремену, како наводе, Србија модернизовала целу ескадрилу од 12 МИГ-ова 29, набавила 20-ак тенкова Т-72, нови протвиавионски ракетни систем Панцир С-1, потом борбене хеликоптере МИ-35, као и нови противоклопни ракетни систем корнет, све из Русије.
Вечерњи лист додаје да Србији из Кине стиже копија ПВО система великог домета ФК-3 (копија руског С-300), а да су већ стигле кинеске борбене беспилотне летелице, као и да долазе сличне из Турске.
Лист истиче и да се Хрватска није коначно одлучила на појединачно највећу војну набавку у својој историји, куповину 12 вишенаменских војних авиона рафал из Француске за милијарду евра, од чега је више од трећине већ исплаћено крајем 2021, њено заостајање за Србијом било би де факто и веће.
Од земаља бивше државне заједнице, после Србије и Хрватске следећа по војној моћи је Словенија, на 86. месту, БиХ је на 123, Северна Македонија на 134, док Црне Горе уопште нема на овој листи, премда има војску.
Иначе, према подацима, Глобал Фајерпауера, тзв. косовске безбедносне снаге су претпоследње рангиране и у односу на прошлу годину, помериле су се за једну позицију више, што значи да су прошле године биле најслабије оцењене. Током 2022. године тзв. Косово је рангирано на 139. месту од 140 учесника који су разматрани током годишње ревизије ове листе.
Слабије оружане снаге од Косова има једино Бутан, а прве на листи су Сједињене Америчке Државе. Следе Русија, Кина, Индија и Јапан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала