- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Годишњица пробијања блокаде Лењинграда – Путин одао пошту жртвама /фото, видео/

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин посетио Пискарјовско меморијално гробље
Председник Русије Владимир Путин посетио Пискарјовско меморијално гробље - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин посетио је данас Пискарјовско меморијално гробље у Санкт Петербургу где је одао пошту жртвама блокаде Лењинграда која је завршена тачно пре 78 година.
Руски лидер је положио цвеће на масовну гробницу у којој је сахрањен и његов брат који је као дете преминуо за време блокаде. Затим је прошао централном алејом и положио венац на споменик „Мајка отаџбина“.
На Пискарјовском гробљу је сахрањено око пола милиона становника и заштитника Лењинграда и то је највећа масовна гробница из Другог светског рата. Меморијални комплекс је отворен 9. маја 1960. године.
Блокада Лењинграда почела је 8. септембра 1941. године и трајала је скоро 900 дана. Једини пут којим је у град стизала грана је био Пут живота преко залеђеног Ладошког језера.
Данас историчари једногласно признају да је опсада Лењинграда, након Холокауста, била највећи геноцид у Европи за време Другог светског рата. Према разним оценама, блокада Лењинграда однела је између 400.000 и милион и по живота.
Волково гробље - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
РУСИЈА
Блокада Лењинграда – бол, глад и смрт /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала