- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кенгур из Берана стигао у Пипере „без папира“

Кенгур
Кенгур - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
На приватном имању у селу Близна, у околини Подгорице, познатом као Прихватилиште и опоравак животиња, налази се јединка кенгура, за коју власник Миљан Миличковић не поседује било какву документацију.
Кенгура је, наводно, добио од лица из Берана, које нема дозволу за држање те животињске врсте. То су Вијестима казали из Агенције за заштиту животне средине (ЕПА).
Из Управе за инспекцијске послове (УИП) казали су да је упит прослеђен еколошкој инспекцији.
„С обзиром на то да је у сазнању да г. Миљан Миличковић држи кенгура на свом имању у селу Близна-Пипери, Агенција за заштиту животне средине је обавестила надлежни орган Управу за инспекцијске послове Црне Горе – Одсек за еколошку инспекцију, како би иста сходно законским прописима, изашла на лице места и проверила да ли су наводи о држању кенгура основани. Агенција још није добила извештај о поменутом инспекцијском надзору који је спровела еколошка инспекција”, казали су из ЕПА.
Додали су и да су имање Миличковића посетили директор Агенције Милан Газдић, службеници ЕПА и представник еколошке инспекције, када су и утврдили да се ту налази кенгур.
„У разговору са господином Миличковићем смо сазнали да не поседује потврде о пореклу, куповини или увозу наведене врсте и информисани да је наведену врсту добио од извесног М. Н. из Берана који, како смо проверили, нема дозволу наше Агенције за држање наведене врсте”, казали су из ЕПА.
На питање да ли се Миличковић обраћао Агенцији и тражио дозволу за држање кенгура, казали су да нико никад није тражио такву дозволу за ту врсту животиње.
„Ниједан субјекат, правно и физичко лице се до данашњег дана није обраћао Агенцији за заштиту животне средине, са захтевом за издавање дозволе за држање поменуте животињске врсте“, наводе из Агенције.
Додају и да је Миличковић крајем прошле године путем електронске поште на свом имању, а да му је из те институције одговорено да је потребно да поднесе захтев за држање те животиње.
„Од октобра, када је послат упит мејлом, до данас, власник имања се није обраћао Агенцији за издавање дозволе о држању. Приликом посете господина Миличковића од наше стране је још једном напоменут да је потребно да прибави дозволу за држање горе поменуте врсте кенгура”, казали су из ЕПА, уз подсећање да је према Закону о заштити природе, ималац дужан да у року од 30 дана обавести Агенцију о посједу животиње без дозволе.
Према информацијама са Фејсбук странице Прихватилишта од 17. октобра, тог дана организовано је „спектакуларно отварање новог дела парка са новим животињским врстама”, а уз понуду за бесплатно фотографисање са егзотичним животињама, најављено и „упознавање са кенгуром”.
Прихватилиште и опоравак животиња налази се на двадесетак километара од Подгорице. У опису Фејсбук странице путем које се промовише рад прихватилишта, наводи се да је основано као невладина и непрофитна организација, да се простире на 12.000 квадратних метара ливада, шума и пашњака, да је са радом почело октобра 2005, те да се „са стручним тимом ветеринара, истраживача и љубитеља животиња успешно бави прихватом и опоравком животиња које су у невољи, повређене, без уточишта, заплењене у кријумчарењу или превише младе и нејаке да би могле да живе самостално”.
Прихватилиште је, судећи према фотографијама са друштвених мрежа, отворено за посете и животиње су у сталном контакту са људима.
Из Агенције су Вијестима казали да власнику Миљану Миличковићу никад нису издали дозволу за отварање и рад прихватилишта. Додају и да су у сазнању да је Миличковић од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде добио привремену дозволу за оснивање и рад ЗОО врта.

„Ту дозволу нисмо видели али, ако постоји, није могла бити издата без претходног мишљења ове Агенције. Ако је издата, прекршен је Закон о заштити природе, чиме су службено лице и орган издавања направили озбиљан законски прекршај, о чему ћемо такође обавестити инспекције, чим дођемо у посед истог”, наводе из ЕПА.

На конкурсу за финансирање пројеката НВО, у области заштита добробити животиња, Управа за безбедност хране, ветерину и фитосанитарне послове доделила је крајем јула НВО Прихватилиште и опоравак животиња 24.998 евра за пројекат „Унапређење услова заштите добробити дивљих и аутохтоних животињских врста”.

И егзотичне змије без папира

ЕПА је, како наводе, дозволу дала за пет јелена лопатара, два муфлона, четири ноја, дивљу мачку, гаврана, по две сове кукувије, лабуда грбца, куне златице, црвене лисице, чинчиле, европске црвене веверице, жутоухе корњаче, по једног папагај пенант, папагаја берга папагаја велики александар и папагаја сиви жако, два ракуна, једног евроазијског јазавца, четири сибирске веверице, две канадске пругасте веверице, пет дегу веверица, два краљевска фазана, три америчке црвене веверице, ламу, четири пауна, две двогрбе камиле, осам емуа, мрког медведа, мешанца вука и пса и две црвеноухе јужноамеричке корњаче.
„На имању смо недавним изласком регистровали егзотичне змије и још неке животиње за које нисмо издали дозволе”, казали су из Агенције и додали да Миличковић није могао да докаже ни порекло животиња, те да очекују реакцију еколошке инспекције.
Мрки медвед у шуми - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
РЕГИОН
„Медо сишао да нешто узме до Шавника“: Необичан снимак мрког медведа из Црне Горе /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала