- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Од чега је направљен најјачи лепак

© Flickr / Pete GrayСупер лепак
Супер лепак - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Тим научника Националне лабораторије Оук Риџ (ОРНЛ) америчког Министарства енергетике успео је да уобичајену пластику из домаћинства претвори у лепак за вишекратну употребу, чија мала количина може да држи терет од чак 130 килограма.
Нови лепак се може рециклирати и задржава своје перформансе на температурама до 200 степени, па се може применити и на високим температурама, преноси портал „Грађевинарство“.
Kако је наведено, предности лепка у индустрији и заштити животне средине су у уштеди ресурса и смањењу отпада.
Њиме се могу вршити поправке или исправљати скупе грешке, а онда се може поново обрадити за нову употребу у изазовним апликацијама, преноси Танјуг.
Истраживачи су као полазну тачку користили полистирен-б-поли(етилен-ко-бутилен)-б-полистирен или СЕБС, гумени полимер, који се може наћи у четкицама за зубе, ручкама управљача и пеленама.
Научници су га опремили новим моћним својствима променом његове хемијске структуре и коришћењем технике спајања наночестица силицијум диоксида и полимера уз помоћ једињења званих борни естри.
Kао резулатат добијен је нови умрежени композитни материјал, назван СиНП, а динамичким умрежавањем постиже се премошћавање типично некомпатибилних материјала.
Борни естри су кључни за поновну употребу лепка јер омогућавају да се умрежене везе формирају и прекидају више пута, преноси Танјуг.
Ове умрежене везе се заправо померају унутар новог материјала, што му омогућава да приања на површине довољно снажно да квадратни центиметар може да издржи отприлике 130 килограма терета.
Тестовима жилавости и покушајима одвајања материјала силом, утврђено је да овај лепак превазилази све комерцијално доступне лепкове и да је један од најтврђих икада направљених материјала.
Kако је пренесено, научничи су објаснили да је јак лепак тешко дизајнирати јер мора да буде и флексибилан, те је изазов био додати чврстину флексибилном материјалу, а да не изгуби на снази.
Претпоставка је да ће наћи примену у ваздухопловству, аутомобилској индустрији и грађевинарству, те се с тога сада ради на комерцијализацији и побољшању технологије.
Истраживање је објављено у часопису „Сајенс едвенсез“.
Батерије - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
РУСИЈА
Научници: Правићемо батерије од искоришћених маски
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала