- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Дан када је Аустралија утихнула – Федерер је плакао а „мали од Србије“ је постао краљ

© AFP 2023 / GREG WOODНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Залутали непожељни путник чије име не сме ни да се спомене пре 14 година постао је краљ земље која га није прихватила. На данашњи дан Новак Ђоковић освојио је свој први Гренд слем трофеј на Аустралијан опену победивши у финалу Жо - Вилфрида Цонгу и публику која и даље није препознала на чијој глави стоји круна.
На трибинама „Род Лејвер Арене“ вијориле су се српске заставе, али нису могле да спрече гласно навијање за Роџера Федера против Новака Ђоковића у полуфиналу Аустралијан опена.
Пре 14 година, Федерер је пустио сузу због 20-годишњака из Србије. Новак је у три сета (7:5, 6:3,7:6) савладао чувеног Швајцарца и утишао Мелбурн. Запад и Аустралија желели су круну на Федереровој глави, али је он спречен и пре борбе за исту.
Пре Федерера падали су редом Бенџамин Бекер, Симоне Болелиј, Сем Квери, Лејтон Хјуит и Давид Ферер, а онда је Новака у финалу чекао Жо - Вилфрид Цонга.
Знао је Ђоковић да га у финалу чека освета публике јер је елиминисао вечитог љубимца, али и фуриозни Француз који је са турнира избацио Рафаела Надала и Ендија Марија.
Освета је добро почела за Аустралијанце. Гласном подршком водили су Цонгу који је дошао до првог сета и повео са 1:0 (6:4).
Атмосфера је била као и она са којом се сусрео Данил Медведев 14 година касније. Публика се понашала као да уместо тениског гледа фудбалски меч, али испоставило се да је у овом случају 1:0 био најопаснији резултат.
Нашао је Новак пут до своје јаче стране и успео да се врати средином другог сета када је у седмом гему одузео сервис француског тенисера и коначно преузео иницијативу. Стекао је Новак после тог гема самопоуздање и изједначио у сетовима 1:1 (4:6, 6:4).
Ућуткао је Новак Мелбурн и у трећем сету када је почео да користи Цонгин умор и одузме му сервис. Ђоковић је стечени брејк чувао до краја сета и коначно повео са 2:1(4:6,6:4, 6:3).
Преломан је био четврти сет у којем није било брејка, а Француз је имао прилику да поведе и преокрене меч. Међутим, тада се Новак подигао и дао један од примера млађим генерацијама које и данас памте безизлазне ситуације српског тенисера.
„Шта би Новак урадио?“, упитао се Медведев током меча са Феликс Оже Алијасимом када је био у заостатку од два сета, а Новак је 14 година раније демонстрирао шта би урадио када губи.
Од 0:1, Ђоковић је после тај-брејка у четвртом сету дошао до 3:1 и првог Гренд слем трофеја у каријери, а уједно и првог пехара у Аустралији.
Аустралијо, тог 27. јануара 2008. године добила си краља, али не оног ког си желела. Ипак, одјекнуо је аплауз Мелбурном, а Новак је трофеј са тог места понео још невероватних осам пута.
Постао је најмлађи шампион Аустралијан опена и то на начин који тенис не памти. До финала није изгубио ниједан сет.
Прошло је 14 година, а и данас Аустралија жели да скине круну са Новакове главе. У Мелбурн је стигао са свим траженим документима, али су премијер, министар, политика рекли „не“.
© AFP 2023 / GREG WOODНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Новак Ђоковић
Новак Ђоковић депортован је из Аустралије и онемогућено му је да брани титулу, али то неће умањити његове досадашње успехе као ни оне који му предстоје.
Политика је показала силу над спортом, а да се Аустралија никад више није бојала Новака доказује још једна чињеница.
Иако није био фаворит те 2008. године Новак није имао лош третман од стране аустралијских власти, а тадашњи премијер био је Кевин Рад.
Скот Морисон, садашњи премијер, заједно са Алексом Хоком, министром имиграционих послова нису желели Новака у земљи, а поводом тога се огласио управо и Рад који је водио Аустралију у тренуцима када је српски ас освојио прву титулу.
„Сада када се највероватније ближимо депортацији Ђоковића можемо да очекујемо да ће Морисон да се испрси и да тражи од народа Аустралије да му дају медаљу. Али, Морисон би морао да зна да премијер не добијају аплаузе за чишћење нереда који су сами направили. Нажалост, влада је организовала такмичење у популарности између оних који воле Ђоковића и желе да игра и оних који га не воле и желе да га протерају из земље“, објаснио је Кевин Рад.
И можда је Аустралија донела одлуку, али засигурно је након тога и Новак одлучио да ће круну чувати на глави, где год другде газио шампонском стазом.
Руски тенисер Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
СПОРТ
Медведев је оголио духовну беду публике, али су Американци успели да „подигну лествицу“
Ешли Барти - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
СПОРТ
Историја у Мелбурну – домаћин после четири деценије има за кога да навија у финалу
Новак Ђоковић у храму Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
СПОРТ
Новак се причестио у Храму Светог Саве: „Свој међу својима“ /фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала