- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ново рухо историјских стихова: Објављен видео спот за песму „Свети Сава“ /видео/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/MOSSOT / Свети Сава
Свети Сава - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Група аутора уз подршку „Егзит“ фондације из Новог Сада, данас је објавила видео спот са песмом „Свети Сава“, чији је аутор српски песник Војислав Илић, поводом обележавања Савиндана.
Песму пуног назива „Свети Сава – Kо удара тако позно“ је отпевао дечији хор KУД „Младост“ из Бача у Војводини, а атрактивне оригиналне цртеже за видео клип направио је новосадски уметник Серјожа Попов.
Идејни творац и продуцент овог пројекта је Душан Kовачевић, први човек „Егзит“ фестивала, извршни продуцент је Здравко Вулин, а подршку у реализацији пружио је познати глумац Виктор Савић и други пријатељи.
Ауторску екипу музичког спота чини још аудио сниматељ Филип Kурањи, а за монтажу и анимацију био је задужен Сава Kесић.
„Често пуштамо ову песму нашој деци, и увек ми је недостајало више садржаја мотивисаних нашом традицијом и културом који би били прилагођени дечијем узрасту. У складу са понизношћу којом нас учи Свети Сава, али и великом визијом којом нас обасјава његов живот, овим спотом желимо да дамо скроман допринос обележавању Савиндана“, изјавио је директор „Егзит“ фестивала Душан Kовачевић.
Илустрације о Светом Сави, уметник Серјожа Попов је објавио у сликовници „Принц Растко – Свети Сава“ пре више од 20 година. Оне су сада оживљене и допуњене и заједно са текстом свима познате светосавске песме чине видео.
Песму „Свети Сава“ написао је Војислав Илић. Настала је и објављена је 1889. године. Спада у историјске песме, а ради се о одласку Растка Немањића на Свету Гору, као и о разлозима због којих је одлучио да се замонаши.
Светосавска литургија - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
ДРУШТВО
Патријарх Порфирије: Свети Сава утемељио систем вредности српског народа
Новак Ђоковић у храму Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
СПОРТ
Новак се причестио у Храму Светог Саве: „Свој међу својима“ /фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала