- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Реке на небу“ изнад Азије: Нова студија предвиђа поплаве на планинама

CC0 / Pixabay / Глечер на Алпима
Глечер на Алпима - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Климатска криза већ има велики утицај на глобалне временске системе, мењајући температуре, падавине, обрасце дувања ветрова. Нова студија предвиђа очекиване поплаве над планинским деловима источне Азије у блиској будућности.
Кишу ће донети атмосферске реке, предвиђају научници. Велике количине усмерене концентрисане влаге могу брзо да изазову поплаве када наиђу на баријеру као што је планински венац, ослобађајући огромне количине воде у кратком временском периоду.
Према моделима истраживача, падавине у источној Азији ће бити чешће и озбиљније у наредним деценијама како се планета загрева. Више воде ће се транспортовати кроз ваздух, а више падавина ће падати на тло.
„Открили смо да се и транспорт водене паре у атмосфери и падавине интензивирају преко јужних и западних падина планина изнад источне Азије у топлијој клими", наводе истраживачи у свом објављеном раду у „Џиографикал рисерч летерс".
Атмосферске реке ће донети невиђене екстремне падавине у источној Азији у условима глобалног загревања. Уопштено говорећи, атмосферске реке сакупљају влагу из топлијих области и таложе је преко хладнијих региона.
Њихово кретање контролишу промене ветра и температуре - управо онакве промене које климатске промене могу донети, преноси РТС.
Када је реч о регионима као што су Јапан, Тајван, североисточна Кина и Корејско полуострво, падавине би могле достићи рекордне нивое, наводи се у студији. Највише кише пашће на југозападне падине јапанских Алпа.
Да би дошли до својих закључака, научници су спровели симулације засноване на метеоролошким подацима прикупљеним од 1951. до 2010. године, моделирајући те податке до 2090. године и претпостављајући повећање температуре у складу са екстремнијим сценаријима климатских промена.
„Користили смо симулације глобалног модела атмосферске циркулације високе резолуције, као и симулације смањења регионалног климатског модела", каже научник за животну средину Иоки Каме са Универзитета Џукуба у Јапану.
За неке регионе, повећана количина падавина ће бити од користи, а за друге, екстремни временски услови могу изазвати опасне поплаве које могу да изазову озбиљне катастрофе.
Ово је само најновија веза између климатских промена и све веће учесталости екстремних временских појава.
Истраживачи наводе да би се моделирање могло применити и на друга подручја у којима би се могле развити атмосферске реке. Иако остаје много неизвесности, чини се вероватним из ове и других студија да ће одређени делови света имати много више падавина у наредним деценијама.
„Наши налази су вероватно применљиви и на друге регионе средњих географских ширина, где интеракције између атмосферских река и стрмих планина играју главну улогу у падавинама, као у Северној Америци и Европи", рекао је Иоки Каме са Универзитета у Јапану.

Шта је са остатком света

Иако су подаци у истраживању били ограничени на источну Азију, истраживачи кажу да би њихови налази могли да се примене и на друге делове света.
Повећање глобалних температура значи више влаге у ваздуху са атмосферским рекама које постају веће, интензивније и носе веће количине воде. Сматрало се да је овај феномен одговоран за драматичне поплаве виђене у Британској Колумбији у Канади крајем прошле године.
Временски услови су значили да је тропска влага погодила регион, а неке области су пријавиле свој највлажнији дан у историји. Позната као „Ананас експрес", ова река на небу носи топлу водену пару од Хаваја до западне обале САД.
Поплаве у Иркутској области - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
РУСИЈА
Руски научник предвиђа глобалну катастрофу у наредним годинама
Фабрика - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Хрватска начелница за климатске активности: Повећан број болести је последица климатских промена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала