- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор при ОЕБС: Кијев јача војно присуство у Донбасу, планирају се оружане провокације

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПрипадник Народне милиције ЛНР
Припадник Народне милиције ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Украјинско руководство наставља да јача војно присуство дуж линије раздвајања у Донбасу, а из иностранства се слива огромна количина наоружања и муниције, навео је амбасадор Русије при ОЕБС Александар Лукашевич. То указује да се у Кијеву планирају оружане провокације.

„У близини линије већ се налази скоро 150.000 војника“, рекао је Лукашевич на седници Политичког савета ОЕБС.

Подсетио је и да је украјински министар одбране недавно изјавио да се број украјинских војника повећао за 11.000, а да поред тога, у Донбас стижу и припадници националистичких јединица као што је „Десни сектор“ (организација забрањена у Русији) која није расформирана иако то предвиђају Мински споразуми.
Према речима Лукашевича, страни покровитељи актуелних власти у Кијеву активирали су покушаје дестабилизације ситуације у тој земљи и гурања режима на непромишљена и погубна војна решења.
То је више него очигледно и то на примеру две тенденције.
Прво, Кијеву циљано не упућују никакве подстицаје у правцу успостављања директног дијалога с представницима Донбаса с циљем решавања ситуације политичким путем.
Друго, неке земље чланице НАТО драстично су појачале „пумпање“ Украјине наоружањем офанзивног карактера за наводно одбрамбене потребе.

„У току прошле недеље у Кијев су слетела бар четири авиона са америчком војном помоћи, укључујући убојито наоружање и муницију које је намењено за употребу у Донбасу“, рекао је он и подсетио и на британску помоћ.

Према постојећим подацима, само у јануару у Украјину је стигло на стотине америчких „џевелина“, хиљаде британских ракета, преко 400.000 метака, укључујући и оне за оружје великог калибра и много тога још, навео је Лукашевич.

„Постоје информације да је за фебруар планирана испорука оружја америчке производње из балтичких држава, хаубица из Чешке, милион метака из Словачке, велики број турских ударних дронова ‘Бајрактар’ и друго. Значи, тако изгледа подршка мирном политичко-дипломатском решавању кризе у Украјини на бази Минских споразума“, рекао руски дипломата.
Он је додао да све то иде у прилог тези да се у Кијеву активно ради на плановима за оружане провокације у Донбасу.
Напуштен украјински тенк Т-64 у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
РУСИЈА
Русија: Неприхватљива је чак и мисао о рату између Русије и Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала