- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сателити „Арктик М“ постају „међународни спасиоци“

© Пресс-служба ГК "Роскосмос" / Уђи у базу фотографијаПостављање лансирног комплекса и припрема за лансирање носача ракете „Сојуз-2.1б“ са ракетом „Фрегата“ и „Арктиком М“
Постављање лансирног комплекса и припрема за лансирање носача ракете „Сојуз-2.1б“ са ракетом „Фрегата“ и „Арктиком М“ - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
План је да се руски хидрометеоролошки сателити „Арктик М“ интегришу у међународни систем сателитске претраге и спасавања „Коспас Сарсат“, саопштио је „Роскосмос“.
Питање интеграције сателита решено је на годишњој 35. седници здруженог комитета „Коспас сарсата“, којим је први пут председавао представник холдинга „Руски свемирски системи“ (део „Роскосмоса“).
Систему „Арктик М“ предстоји да у периоду између 2022. и 2025. године прође тестирања процене перформанси, попут оних које су пролазили сателити „Електро Л“ и „Луч 5А“, који су већ укључени у „Коспас сарсат“.
Први сателит „Арктик-М је лансиран у фебруару 2021. године. Сателит са процењеним роком трајања од седам година направило је Научно-производно удружење „Лавочкин“. Следеће лансирање је планирано 2023. године, а лансирање још три сателита – 2024. или 2025. године.
Предвиђен је за рад у високоелиптичкој орбити, што ће му омогућити да решава задатке оперативне метеорологије, хидрологије, агрометеорологије, праћења климе и животне средине у арктичком региону. За ове задатке сателит је опремљен са два мултиспектрална уређаја за скенирање (МСУ-ГС) који ће правити слике облака и земљине површине у видљивом и инфрацрвеном спектру.
Осим тога, на сателиту „Арктика-М“ су уграђени хелиогеофизички инструменти (ГГАК-ВЕ) за надгледање и предвиђање активности Сунца и зрачења у простору око Земље, као и апаратура за преношење метеоролошких информација и сигнала са хаваријских примопредајника међународног свемирског система за потрагу и спасавање „Коспас сарсат“.
Тај међународни програм покренут је 1977. године захваљујући међународној сарадњи Совјетског Савеза, Канаде, Француске и САД. Тренутно се програму придружило 45 држава и организација. Његова сврха је спасавање оних који су доживели хаварију на копну и води, а приступ му је бесплатан. Уз помоћ тог програма спасено је више од 53.000 људи широм света.
Лансирање „Сојуза 2.1б“ са свемирском летелицом „Арктика М“ - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2021
Русија започела истраживање Арктика и из свемира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала