- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Тема која ствара напетост у свету“: Нема говора о пребацивању руских ракета на Кубу и у Венецуелу

© Sputnik / Юлия Зырянова / Уђи у базу фотографијаЗаменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев  - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Куба и Венецуела настоје да нормализују односе са Сједињеним Америчким Државама, стога не може бити говора о распоређивању руске војне инфраструктуре на њиховој територији, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Како је прецизирао, обе земље су партнери Русије, али то су суверене државе које воде независну спољну политику.

„Ништа не можемо да распоређујемо код њих, јер једноставно то треба да буде у складу са њиховим геополитичким позиционирањем, са њиховим националним интересима. Куба и Венецуела настоје да изађу из изолације, да донекле обнове нормалне односе са САД, стога овде не може бити говора о распоређивању било чега или стварању некакве базе као што је био случај у совјетском периоду када смо са бројним земљама имали заједничку војну инфраструктуру, засновану на заједничкој идеологији“, објаснио је Медведев.

Како је додао, погрешно је разговарати на тему распоређивања база, јер то ствара напетост у свету.

Како избећи рат?

Да би се избегао рат потребни су преговори, сматра Медведев.

„Потребни су преговори о безбедносним гаранцијама, политичко-дипломатска средства, преговори, употреба принципа недељиве безбедности у нашим односима који је забележен у свим кључним европским и међународним документима када се безбедност једне стране не може постићи на рачун безбедности друге“, рекао је он.

Говорећи о томе коме је од користи конфронтација, Медведев је као пример навео изјаву америчког сенатора који је рекао да не искључује могућност ограничене нуклеарне конфронтације између Русије и САД. Медведев је назвао америчког политичара „сенилним старцем“.
„Чини ми се да чак ни у совјетско време, барем у оно совјетско време кога се ја сећам, никада наши партнери из Америке и других земаља нису говорили о томе да не би било лоше да се покрене нуклеарни сукоб“, прецизирао је он.
Како каже, Кубанска ракетна криза је показала да то може бити крај људске цивилизације, те да су такве изјаве „веома опасне“.
У новом издању емисије Љубинке Милинчић „Мој поглед на Русију“ сазнајте да ли су руске ракете већ пред америчким вратима.
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
РУСИЈА
Русија: Предложили смо Америци пут како да избегнемо Кубанску ракетну кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала