- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Русији почиње изградња првог дигиталног бродоградилишта

© Фото : OJSC "Severnaya Verf" ShipyardКорвет "Гремящий" на судостроительном заводе "Северная верфь"
Корвет Гремящий на судостроительном заводе Северная верфь - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Прво у Русији дигитално бродоградилиште за изградњу модерних бродова ће почети да се гради у Петрозаводску, на северозападу Русије, у Онежском бродоградилишту. На свечаној церемонији поводом почетка радова ће учествовати секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, саопштила је прес служба Савета Безбедности Русије.

„Пројекат ‘Дигитално бродоградилиште’ доноси новине у нашу бродоградњу. Његова појава је условљена применом нових технологија. Основна технологија је аутоматизована дигитална производња којом управља вештачка интелигенција у реалном времену“, наводи се у саопштењу.

После модернизације ће бити аутоматизован већи број производних процеса – конструисање, пројектовање, монтажа, управљање и послови рачуноводства, што ће убрзати производњу, смањити трошкове пројеката и минимизира могуће грешке.
Пројекта се реализује у складу са налогом председника Русије, одлуком Савета безбедности Русије и државне комисије за припрему обележавања 100-годишњице образовања у Републици Карелији.
Онежско бродоградилиште је основано 2002. године у Петрозаводску на бази старе Беломорско-Онежске фабрике пароброда из 1944. године. Фабрика је банкротирала 2012. године.
Крајем 2014. године је донета одлука о обнављању производње и преносу имовине Онежског бродоградилишта у државну имовину. Тренутно се реализује пројекат за модернизацију постројења. Концепт модернизације укључује стварање модерног предузећа, односно, дигиталног бродоградилишта.
Подморница Белгород на бродоградилишту Севмаш у Северодвинску - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
РУСИЈА
Нуклеарне подморнице штите Русију: Завршена градња најновијег носача ракета „Генералисимус Суворов“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала