- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како превазићи највеће тегобе: Чувени психијатар одговор нашао док је био у нацистичком логору

CC0 / пиксабеј / Детињство
Детињство - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Чувани психијатар и оснивач логотерапије које је преживео страхоте Аушвица открио је фразу коју можемо употребити кад нам се учини да је живот бесмислен и да животне потешкоће превазилазе наше капацитете,.
У таквим ситуацијама важно је да наставите да цените добре тренутке, јер свака грешка и очајање треба прихватити као тест, изазов, из којег се може извући права лекција.

Смисао у бесмислу

Уместо очајавања, када вам нешто не иде, пробајте да учите из тога и развијајте се. Уместо негативних мисли који вас саботирају, оптерећују и спречавају да напредујете, одлучите да свој ум фокусирате на позитивно.
Аустријски психијатар јеврејског порекла Виктор Франкл је једном говорио о „вољи за смислом”. Он је саветовао човека да пита живот шта очекује од њега, а не обрнуто – да очекује нешто од њега.
Он је лично до ових закључака дошао у најгорим тренуцима живота. Као лекар који је спасао многе Јевреје од еутаназије коју су нацисти спроводили на ментално оболелима, депортован је у логор, баш као и остатак његове породице. Франклова мајка, отац, брат и трудна жена убијени су у заточеништву. Изгубио је све што један затвореник може да изгуби, осим једне ствари – „последње људске слободе, слободе да изабере свој став у датим околностима“.
Франкл је искористио ово искуство да створи свој метод лечења – логотерапију. Његова суштина је следећа: покушавате да пронађете и разумете значење сваког тренутка у свом животу, било негативног, неутралног или позитивног.
Када се осећате очајно, демотивисано и мислите да је све кренуло лоше, само изговорите следеће речи: „Видим смисао у...”
Чим изговорите ову фразу, покушајте да је завршите тако што ће четврта реч бити нешто у чему ви можете тренутно да пронађете смисао. На пример: Видим смисао у пријатељима”, Видим смисао у искуству”, Видим смисао у променама”, преноси портал ДДЛ.
Без обзира колико су лоше околности, увек можете пронаћи мало позитивности у сваком тренутку. Све што треба да урадите јесте да покушате да ту позитивност нађете.
Морате се запитати: шта живот очекује од мене баш у овом тренутку када сам суочен са овим стварима? Када једном схватите да ваша патња има неког смисла, биће вам много лакше доживети је и преживети. Често је потрага за смислом први корак на путу ка излечењу.
То нам отвара начине да се носимо са оним што се дешава. Можда вам неће ублажити бол, али ће вас освестити и помоћи да повратите мир и спокој чак и у ситуацијама за које сте мислили да су безизлазне.
Најпознатија књига Виктора Франкла је „Зашто се нисте убили: Тражење смисла живљења“, која описује његова искуства у концентрационом логору.
Франкл је постао један од кључних стручњака у егзистенцијалној терапији и извор инспирације хуманистичким психолозима.
Гејмер - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
ДРУШТВО
Коме родитељи да верују: Игрице „лече“ депресивну децу као алкохоличара – ракија
Туга, очај – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
ДРУШТВО
Свака четврта особа психички болесна – шта је добар антидепресив
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала