Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Међустраначки дијалог: Европски посланици се састали са Вучићем, опозицијом...

© Tanjug / RADE PRELICСастанак посланика Европског парламента и Александра Вучића
Састанак посланика Европског парламента и Александра Вучића - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Делегација посланика Европског парламента састала се данас са председником Србије Александром Вучићем, председником Скупштине Ивицом Дачићем, шефовима посланичких група, представницима ванпарламентарне опозиције.
Тема састанака су изборни услови у Србији и спровођење договора власти и опозиције у међустраначком дијалогу. У делегацији европарламентараца су Тања Фајон, Владимир Билчик, Кнут Флекенштен и Едуард Кукан, који посредују у међустраначком дијалогу.
Они су се око поднева састали са Александром Вучићем у Председништву на Андрићевом венцу.
Синоћ су се састали са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем, а потом и са шефовима посланичких група.
Европарламентарци су се данас састали и са представницима дела опозиције.
Представници опозиционих партија затражили су од посредника да помогну да Срби на КиМ могу да остваре своје бирачко право, а сматрају и да уместо локалних изборних комисија приговоре и одлуке о поништавању избора на појединим местима због неправилности треба да ради Републичка изборна комисија.
На састанак са европосланицима били су Нова странка, ГДФ и Социјалдемократска странка.
Председник Нове странке Арис Мовсесијан рекао је да су они известили европосланике шта су биле аномалије референдума и како би све то могло да се исправи у бирачком процесу.
Функционер ГДФ-а Раде Вељановски који је и члан Привременог надзорног тела за праћење медија рекао је новинарима да је европосланике замолио да упуте апел медијима да позивају све политичке странке у своје програме, а исто тако и политичарима да се одазивају.
И партије које су напустиле међустраначки дијалог у септембру, Покрет слободних грађана, Демократска странка заједно са Странком слободе и правде Драгана Ђиласа данас су се одазвале на позив европарламентараца.
Представник ПСГ Натан Албахари рекао је да су напустили разговоре у септембру, али да су их из ЕП звали да чују шта мисле о имплементацији договора.
Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је после састанка са европарламентарцима да је то био састанак информативног карактера, наводећи да његова странка одржава међународне контакте нарочито са представницима ЕУ и Европског парламента.
Јеремић је казао да данас није било битних разговора о самом изборном процесу са европарламентарцима, већ да су „разменили информације о томе шта се догодило у односу на њихов претходни долазак те да је било речи о укупним околностима у земљи“, наводећи да европарламентарци „нису адреса на којој би се решавали озбиљнији проблеми у вези са изборним условима“, пренео је Танјуг.
СРБИЈА
Потписан Споразум о изборним условима
Гласање на изборима у Србији - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
СРБИЈА
Споразумом власти и опозиције одређен датум ванредних парламентарних избора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала