- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Након Америке и Пољска припремила план евакуације дипломата из Украјине, остатак ЕУ ћути

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Пољске у Варшави
Зграда Министарства спољних послова Пољске у  Варшави - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Пољска је припремила план евакуације дипломата из Украјине, али одлука да се то реализује још није донета, саопштио је заменик министра спољних послова Пољске Марћин Пшидач за „Пољски радио“.

„Нећу крити да већ имамо спремне планове и пре извесног времена смо у Министарству спољних послова анализирали различите процедуре да не би било изненађења. Али у овој фази није донета одлука о евакуацији пољских дипломата“, рекао је Пшидач.

Како је додао, Пољска има највеће дипломатско представништво у Украјини од свих европских земаља.
„Имамо неколико платформи – не само амбасаду у Кијеву, него и конзулате у Одеси, Харкову, Виници, Лавову, Луцку. Ако дође до претње по наше дипломате реаговаћемо у складу са тим“, објаснио је заменик министра.

Немачка и остатак ЕУ ћути

На тему потенцијалне евакуације дипломата огласила се и министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок која је у интервјуу за медијску кућу „Функе“ изјавила да је Немачка, заједно са партнерима из Европске уније, одлучила да не смањује број службеника у амбасади у Кијеву.
„Сада је изузетно важно да се Украјина не дестабилизује“, прецизирала је министарка.
Како је појаснила, уколико „економски играчи осете да је ситуација у Украјини небезбедна или нестабилна, смањиће се спремност за улагање“ што би, према њеним речима, „ишло на руку“ Русији.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне.
Напуштен украјински тенк Т-64 у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
РУСИЈА
Русија: Неприхватљива је чак и мисао о рату између Русије и Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала