- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон: Нисмо почели пребацивање снага у Европу, у Украјини имамо само инструкторе

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда Пентагона са америчком заставом
Зграда Пентагона са америчком заставом - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Сједињене Државе нису почеле пребацивање снага у Европу, него су јединице само стављене у стање приправности ако тако нешто буде потребно, рекао је шеф Пентагона Лојд Остин.
„Нисмо пребацивали никакве снаге. Ставили смо снаге у стање повишене приправности“, рекао је он на конференцији за новинаре.
Остин је рекао и да је америчко руководство јасно ставило до знања да нема намеру да шаље војнике у Украјину ради учешћа у борбеним активностима у случају ескалације ситуације.
„Председник Бајден је био јасан да не планира да шаље снаге у Украјину ради учешћа у борбеним операцијама“, навео је он.
Начелник здружених генералштабова Марк Мили рекао је да Америка нема стални војни контингент, базе ни офанзивно наоружање у Украјини, него само мањи број саветника и инструктора.
Сједињене Америчке Државе су, подсећања ради, у понедељак повећале борбену готовост трупа у земљи и иностранству због ситуације око Украјине.
Портпарол Пентагона Џон Кирби саопштио је да је Пентагон довео око 8,5 хиљада војника у САД у стање повећане готовости за пребацивање у Европу. Према његовим речима, још није донета одлуке о њиховом слању.
Запад од 2014. године активно пружа Украјини војну помоћ, укључујући и оружје које се примењује у Донбасу.
Тиме се директно крше Мински споразуми и негативно утиче на процес нормализације ситуације у Донбасу.
У испорукама, вредним више милијарди долара учествују, осим САД, Велика Британија, Канада, Француска, Пољска, Турска, Литванија, Чешка, Бугарска, Румунија и Естонија.
Америка је до сада испоручила противтенковске ракетне системе „Џевелин“, патролне чамце, снајперске пушке и радаре, Велика Британија противтенковске ракетне системе малог домета NLAW, Турска – беспилотне летелице „Бајрактар“.
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
РУСИЈА
Пентагон: Још увек није касно да се избегне рат са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала