- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин обавестио Макрона: САД и НАТО нису одговорили на кључна питања која брину Русију

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаВидео-конференција председника Русије и Француске Владимира Путина и Емануела Макрона
Видео-конференција председника Русије и Француске Владимира Путина и Емануела Макрона - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са француским лидером Емануелом Макроном коме је саопштио да у одговорима САД и НАТО о безбедносним гаранцијама нису узета у обзир главна питања која забрињавају Русију, саопштила је прес-служба Кремља.
Како је прецизирано, Путин је истакао да ће руска страна пажљиво анализирати писане одговоре на нацрте споразума о безбедносним гаранцијама од НАТО-а и САД, након чега ће одредити наредне кораке.

„Истовремено је скренута пажња на чињеницу да у одговорима САД и НАТО-а ипак нису узете у обзир главне забринутости Русије као што су спречавање ширења НАТО-а, одустајање од распоређивања ударних система наоружања у близини руских граница, као и враћање војног потенцијала и инфраструктуре блока у Европи на позиције из 1997. године, када је потписан Оснивачки акт Русија-НАТО“, истиче се у саопштењу Кремља.

Игнорисано је и кључно питање – „како САД и њихови савезници намеравају да следе принцип недељивости безбедности који је забележен у основним документима ОЕБС-а и Русија-НАТО, а који претпоставља да нико не треба да јача своју безбедност на рачун безбедности других земаља“.
Лидери су разговарали и о ситуацији у Украјини, а Путин је нагласио значај стриктног поштовања одредби Минских споразума од стране Кијева, као и других споразума, пре свега о успостављању директног дијалога са Доњецком и Луганском и правном дефинисању посебног статуса Донбаса.
„Узимајући у обзир резултате састанка политичких саветника лидера земаља 'нормандијског формата' одржаног у Паризу 26. јануара, Француска и Русија су потврдиле да су расположене за даљи рад у овом формату“, саопштава Кремљ.
Лидери су разговарали и о ситуацији око Заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму, а истакнуто је да Русија и Француска активно подржавају међународне напоре усмерених на очување и реализацију акционог плана.
Путин је разговарао са Макроном и о појединим аспектима билатералне сарадње, између осталог и у сфери нуклеарне енергије.
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
РУСИЈА
Лавров: Америка није одговорила на главно питање – неширење НАТО-а на исток
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала