- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Споменик Пупину у близини техничких факултета у Булевару краља Александра

© Sputnik / Лола ЂорђевићБиста Михајла Пупина у сали Председништва Српске академије наука и уметности
Биста Михајла Пупина у сали Председништва Српске академије наука и уметности - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
У Старом двору данас је одржана прва, конститутивна седница Одбора за подизање споменика српском научнику и проналазачу Михајлу Пупину, који ће се налазити у Булевару краља Александра, у близини техничких факултета.
Заменик градоначелника Горан Весић је рекао да Београд наставља са неговањем културе сећања и подизањем споменика личностима које су важне за нашу историју.
"Драго ми је што смо данас одржали седницу Одбора за подизање споменика Михајлу Пупину, једном од најзначајнијих личности из историје Србије. Жао ми је што до сада Пупин није имао споменик, али добиће га у наредном периоду", рекао је Весић, а саопштила Градска управа.
Додао је да је са професорима Електротехничког и других техничких факултета договорено да Град Београд подигне споменик.
Споменик ће бити подигнут у Булевару краља Александра, у близини техничких факултета, а у наредном периоду ће се одлучити о тачној локацији.
Према Весићевим речима, чим буде одређена локација, у сагласности са Заводом за заштиту споменика културе, биће расписан међународни конкурс.
"Колико год да је Михајло Пупин значајан за нашу историју, културу и друштво, он је и светски научник. Очекујемо на том конкурсу да буду можда и нека светска имена, а пре свега неки вајари из САД", рекао је Весић.
Иницијативу за подизање споменика поднела је Фондација "Младен Селак".
Првом седницом, председавао је председник Одбора Бранко Ковачевић, а од чланова, поред Весића, присуствовали су потпредседник парламента Владимир Орлић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, градски одборник Немања Јоксимовић, председник Фондације "Младен Селак", декан Електротехничког факултета Мило Томашевић, ректор Београдског универзитета Владан Ðокић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Оливера Вучковић, главни урбаниста Марко Стојчић и вајари Зоран Ивановић и Душан Русалић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала