- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Велика Британија и ЕУ припремају снажан ударац гасном сектору Русије

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Европска унија и Велика Британија заједно разрађују санкције против нових руских пројеката у гасном сектору које ће бити уведене у случају ескалације сукоба око Украјине, пише лист „Фајненшал тајмс“, позивајући се на обавештене изворе.
Како је прецизирано, Лондон и Брисел, који о новим антируским мерама разговарају уз учешће Сједињених Америчких Држава, спремни су да ограниче предају технологија компанијама из Русије које су укључене у производњу „плавог горива“. Поред тога, санкције могу бити проширене и на будуће пројекте у којима ће учествовати европске и британске корпорације које тренутно активно сарађују са руским партнерима.
Претпоставља се да ће таква ограничења значајно утицати на пословање страних нафтних и гасних компанија у Русији, укључујући француску „Тотал“, британске „Шел“ и „БП“ које усмеравају значајне инвестиције у руску гасну индустрију.
Према мишљењу аутора чланка, координација напора Лондона и Брисела у области санкција је сигнал да су обе земље спремне да „сарађују на питањима спољне политике и безбедности“, упркос изласку Велике Британије из ЕУ.

Нуландова прети „Северном току 2“

Истовремено, заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд изјавила је на брифингу Стејт департмента да ће САД обуставити „Северни ток 2“ у случају „инвазије“ Русије на Украјину.
„Отворено желим да кажем: ако Русија изврши инвазију на Украјину, на овај или онај начин 'Северни ток 2' неће прорадити“, запретила је она, истакавши да САД настављају да воде „веома озбиљне“ консултације са Немачком по питању руског гасовода.
Односи Запада и Украјине пали су на најнижи ниво од Хладног рата због ситуације око Украјине. Запад оптужује Русију да припрема инвазију на Украјину, док Москва то негира и тражи гаранције да се НАТО неће ширити даље на исток.
Бундестаг - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
РУСИЈА
Немачка против антируских санкција у енергетском сектору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала