- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Животиње спасава књигама: Марија из Никшића открива како читање помаже напуштеним љубимцима

CC0 / pixabay / Пас
Пас - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Девојка из Никшића направила је страницу на Фејсбуку под називом „Маријина књижарица Никшић“, на којој продаје прочитане књиге. Њено име је Марија Митровић и она сваког месеца део зараде од продатих књига донира за напуштене животиње.
Када је у децембру прошле године дала отказ на послу, ова млада Никшићанка схватила је да су њена једина имовина књиге које је сакупљала током целог живота. Дошла је на идеју да продаје књиге које је прочитала и тако помогне себи, али и да тим истим књигама удахне нови живот.
„Замисао је да ’Маријина књижарица’ буде онлајн простор који ће људима понудити нешто другачији садржај од онога на који су навикли. Верујем да су људи много бољи него што мислимо да јесу, али медији најчешће дају простор најгорима међу нама, па се стиче утисак да смо нецивилизовани, глупи, похлепни и огорчени. Желим да ’Маријина књижарица’ окупи оне који су доказ да на овим просторима живе добронамерни, мудри, хумани и поштени људи“, каже за Спутњик Марија Митровић.

Веровали или не

Када је покренула „Маријину књижарицу“ није очекивала да ће свака књига коју објави бити продата у року од неколико минута. Сакупљени приход она донира у виду хране или лекова за напуштене животиње о којима брину „Никшићко удружење за заштиту животиња“ и „Фамили вет“.
„Највећа мудрост коју су ми књиге дале је спознаја да никад не смемо да окренемо главу од оних који су празног стомака. Можда је то разлог због којег је ова акција наишла на тако добар одзив. Знам да је ова чињеница за рубрику ’веровали или не’, али тако је“, открива она.
© Фото : Архива Марије МитровићМарија Митровић
Марија Митровић - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Марија Митровић
Како би привукла што више људи да се одазову њеном позиву, читају књиге и тако помогну напуштеним животињама, Марија прочитане књиге нуди по симболичним ценама. Волела би, како каже, да је људи знају као поштену и часну особу, а не као начитану - чему су је управо књиге научиле.
„Књиге имају смисла само ако вас учине бољим човеком – не волим интелигенцију иза које не стоји доброта. Важно је имати библиотеку у себи, а не само на полици у дневном боравку“, истиче власница „Маријине књижарице“.
Међу првима на њеној листи прочитаних књига за продају нашао се Ниче, а међу последњима Борхес, Фројдова „Психопатологија свакодневног живота“, награђивана књига Харпер Ли „Убити птицу ругалицу“ и „Гримус“ Салмана Руждија.
„Ова моја акција намењена је помоћи животињама, али и људима, јер кад би сви људи читали – напуштених животиња не би било“, закључује она.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала