- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британски експерт: Руска нуклеарна подморница „Белгород“ је „убица градова“

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаАтомска подморница "Белгород"
Атомска подморница Белгород - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
Пратите нас
Руска нуклеарна подморница К-329 „Белгород“ способна је да изазове „невероватан хаос“ и разарања у Великој Британији, изјавио је стручњак за одбрану Роб Кларк из британског удружења „Друштво Хенри Кларк“, преноси лист „Дејли стар“.
Према речима стручњака, подморница је предвиђена за превоз смртоносних торпеда „Посејдон“, а захваљујући својим размерама унутра може да стане још једна мања подморница и напредни дронови за тајне мисије.
„То је прави убица градова“, констатује Кларк.
Он је подсетио да ће подморница бити први носач стратешких уређаја „Посејдон“. Према мишљењу британских стручњака, џиновска торпеда са нуклеарним реактором и термонуклеарном бојевом главом могу да изазову цунами који би опустошио приобална подручја.
Нуклеарна подморница специјалне намене „Белгород“ пројекта 098250 прављена је као носач нуклеарних подводних беспилотних апарата типа „Посејдон“. Подморница је спуштена на воду у априлу 2019. године. Како је раније саопштено, планирано је да се подморница преда Ратној морнарици Русије у лето 2022. године.
Председник Русије Владимир Путин је о развоју „Посејдона“ први пут говорио за време обраћања Федералној скупштини 2018. године.
Према његовим речима, беспилотни подводни апарати могу да буду опремљени и конвенционалним и нуклеарним наоружањем, што им омогућава да погађају широк спектар циљева, укључујући групе носача авиона, обалска утврђења и инфраструктуру.
Подморница Белгород на бродоградилишту Севмаш у Северодвинску - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
РУСИЈА
Нуклеарне подморнице штите Русију: Завршена градња најновијег носача ракета „Генералисимус Суворов“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала