- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина открила планове за свемир

© AP Photo / Chinatopix via APКина лансирала у свемир беспилотни модул
Кина лансирала у свемир беспилотни модул  - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
Пратите нас
Кинеска Национална свемирска администрација објавила је нови документ који приказује основе планова за свемир у наредних пет година. Кина је у тим плановима навела амбициозан напредак, који, између осталог, укључује и „нове форме свемирске економије“, али и припреме за градњу станице на Месецу.
Кинески свемирски програм изузетно је напредовао последњих година, што се показало слањем сонди на Марс и на неистражене делове Месеца, као и лансирањем велике модуларне свемирске станице. Међутим, Пекинг има још веће планове, изнете у документу „Кинески свемирски програм: Перспектива 2021“.
Национална свемирска администрација Кине (ЦНСА) наводи да ће у средишту у следећим годинама бити комплетирање Тијангонг свемирске станице, која је лансирана прошле године, завршетак Система осматрања високе резолуције, постављање основа за изградњу Месечеве истраживачке станице и почетак развоја система за одбрану од астероида.
Документ поставља и широку основу за међународну научну сарадњу и развој, односно „нове форме свемирске економије“, рекао је Ву Јанхуа, заменик директора ЦНСА.
„На пример, Кина и Русија ће заједно планирати међународну Месечеву научну истраживачку станицу, што је дугорочни међународни пројекат научне кооперације. Добродошле су да се укључе све заинтересоване земље, међународне организације, научници...“, рекао је Ву.
Још један важан пројекат биће уклањање свемирског отпада, а Кина је већ лансирала неколико сателита са роботским рукама који имају тај задатак. Они ће прикупљати свемирски отпад, или га усмеравати у Земљину атмосферу, како би у њој сагорео.
ЦНСА планира и да прошири могућности кинеских свемирских летелица како би управљале саме собом, а тестови су већ започети, када је беспилотна летелица за снабдевање однела опрему на Тијангонг.
Када је у питању истраживање свемира, циљеви су лансирање Месечевих сонди „Чанге-6“ и „Чанге-7“, које треба да донесу узорке са Месеца на Земљу, као и њихов претходник „Чанге-5“. Такође, у плану су и припреме за сличне мисије на Марсу и Јупитеру.
Кина планира да у наредних пет година развије технологију потребну за мисију „Чанге-8“, чији је циљ тестирање технологије потребне за Месечеву станицу, али и испитивање природних ресурса на нашем сателиту. Градња Месечеве станице требало би да почне 2035.
На Земљи, ЦНСА намерава да унапреди три космодрома.
До 2024. планирано је и лансирање свемирског телескопа, који би био конкуренција „Џејмсу Вебу“ америчке НАСА, преноси Спутњик интернешнел.
Сателит - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Кинески сателит високе резолуције пуштен у рад: Шта све може да сними и ко прима податке
Помрачење Месеца - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
СВЕТ
Кинески ровер открио шта се налази на тамној страни Месеца /фото/
Лансиран Шенжоу 12 - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
„Звезда у успону“: Кина кренула у освајање свемира, може ли да парира — Русији и Америци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала