- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милановић: Украјина слави масовне убице Пољака и Јевреја из Другог светског рата

© AFP 2023 / VLADIMIR SIMICEKЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
Пратите нас
Нисам ни украјински непријатељ нити руски пријатељ, Украјина слави „хероје“ из Другог светског рата који су масовне убице Пољака и Јевреја, рекао је хрватски председник Зоран Милановић, који је завршио на украјинској екстремистичкој страници „Миротворац“ после изјава о ситуацији у тој земљи.
Милановић, за кога су из Кремља поручили да му је можда угрожена и сигурност пошто је завршио на листи „Миротворца“, наводи да је и хрватска влада доспела на ту страницу.
„Наводно хрватска влада има преблиске односе с Русијом. Био је и Грлић Радман, који се представља као министар спољних послова. он је пре два дана позвао Путина у Хрватску. Да ли ме је страх? Чега да ме буде страх? Па доћи ће они на мој попис. Ја очекујем од украјинске владе да се с таквим типовима обрачуна, да их доведе у ред. Они су у грозном статусу према ЕУ, који се према Украјини понаша неодговорно“, рекао је Милановић за РТЛ Данас, преноси Јутарњи лист.
На питање новинара сматра ли да је претерао с коментарима у вези са Украјином, Милановић одговара:
„Нисам претерао. Украјина има проблем. И са сепаратистима, с којима мора наставити разговоре. С њима треба разговарати, а не ићи у конфронтације с нуклеарном силом. Ко год их на то подстиче је шарлатан, а има их пуно у ЕУ“, рекао је хрватски председник.
За премијера Хрватске Андреја Пленковића казао је да се „понаша као украјински агент“.
„Ја се понашам као хрватски председник. То је огромна разлика. Дакле, ја нисам слизан с Русима. Ја тамо никада нисам био службено. Ја нисам никад попио кафу с руским амбасадором“, објашњава Милановић.
Каже да је његов једини интерес сигурност Хрвата.
„Ја то пратим годинама, био сам тамо два пута, не као Пленковић да покупим дневнице. немам никакву љубав нити мржњу. Украјина слави хероје из Другог светског рата који су масовне убице Пољака и Жидова“, истиче Милановић.
На питање сматра ли да треба да се извини, Милановић одговара:.
„Коме да се извиним? Ни говора. Председник владе је обичан полтрон, који је то радио и за време Колинде Грабар-Китаровић, иако је тада ситуација била другачија. Она је покушавала некаквим дипломатским тоновима изградити нешто с Русијом. Пленковић тотално контра. Он је нажалост и тада био премијер. Све оно што мене занима је интерес Хрватске“, каже председник Хрватске.
Додаје да се „не боји ни украјинских хулигана, нити било чега што би се могло догодити“.
Подсетимо, Милановић је доспео на „црну листу“ украјинских екстремиста када је изјавио да би у случају ескалације тензија у Украјини, хрватска требало да повуче све своје војнике из НАТО мисије. Он је додао и да „Украјини није место у НАТО“ и да је то „једна од најкорумпиранијих држава на свету“, а за ескалацију у Украјини и односима са Русијом оптужио администрацију америчког председника Џоа Бајдена.
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
РЕГИОН
Велики заокрет председника Хрватске: Немамо ништа са кризом у Украјини, повући ћемо све војнике
Председник Хрватске Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
СВЕТ
Хрватски председник доспео на списак „Миротворца“
Застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
СВЕТ
Украјина захтева од председника Хрватске јавно демантовање „увредљивих изјава“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала