- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Помоћник Вашингтона у играма против Москве“: Лондон припремио сценарије војног обуздавања Русије

© AP Photo / Matt DunhamЗастава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
Пратите нас
Премијер Велике Британије Борис Џонсон током викенда ће размотрити „опције за обуздавање“ Русије у Европи које је предложио војни врх земље, саопштио је извор из кругова британске Владе.
Како је прецизирано, током састанака на високом нову одржаном прошле седмице, премијер је затражио од руководилаца Министарства одбране и обавештајних служби да размотре даље војне опције одбрамбеног карактера у Европи.
„Војни врх (Велике Британије) разрадио је низ опција за обуздавање агресије Русије у региону, укључујући пребацивање технике и људства и јачање одбрамбеног система НАТО-а. Премијер ће у току ове седмице размотрити те опције“, наводи извор.
Такође је додао да Форин офис намерава да у понедељак, 31. јануара најави нове санкције против Русије у вези са ситуацијом око Украјине.

Џонсон најавио разговор са Путином

Како је саопштила прес-служба британског премијера, Борис Џонсон ће у најскорије време ступити у контакт са председником Русије Владимиром Путином.
„Премијер (Борис Џонсон) намерава да појача дипломатске напоре и повећа политику обуздавања како би спречио крвопролиће у Европи. Када буде разговарао са председником Путином ове недеље он ће поновити да је неопходно да Русија одступи и да се укључи у дипломатски дијалог“, саопштила је прес-служба.
Из Кремља је саопштено да Лондон још није званично иницирао разговор.

Помоћник Вашингтона

Према речима шефа комисије Савета федерације за заштиту државног суверенитета Русије Андреја Климова, Велика Британија је заправо помоћник Сједињених Америчких Држава у политици коју воде против Русије.
„Британија себе и даље замишља себе као глобалну империју, али одавно је главни помоћник Вашингтона у његовим играма против Москве и континенталне Европе“, рекао је руски сенатор, истакавши да је све остало „само последица те политике која је опасна по свет“.
Последњих месеци односи Русије и Запада постали су још напетији. Вашингтон и Брисел оптужују Москву да припрема инвазију на Украјину и, у том контексту, јачају своје присуство у источној Европи.
У Русији одбацују све оптужбе. Кремљ и Министарство спољних послова су више пута истицали да је циљ дезинформација о „агресији“ да се појачају војне снаге у близини руских граница. Такође су додали да су главни узрок ескалације – дејства САД и НАТО-а, који Украјину „пумпају” оружјем, подстичући је на тај начин на војне авантуре.
САД и Русија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
РУСИЈА
Тотални рат САД против Русије прелио се и на америчке партнере
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала