- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Куме, изгоре ти кеса у метавeрзуму! Наредна генерација се „претвара“ у аватаре

CC0 / Pixabay / Виртуелна стварност
Виртуелна стварност - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
Свиђало нам се то или не, дружење, венчања, путовања и друге друштвене активности постепено ће да се селе у метаверзум, а боравак у стварности би чак могао да постане егзотика. Прогнозе су да ће за две генерације то бити сасвим уобичајено и да је зато кључно да се направи мера у провођењу времена у правој и виртуелној стварности.
Вести о метаверзуму, тродимензионалном виртуелном свету који развијају технолошки гиганти попут компаније „Мета“, у коме ће људи моћи да се друже, састају пословно, да путују на егзотичне дестинације, купују одећу и још штошта помоћу својих аватара тј. 3Д приказа себе, не престају да изненађују јавност. Ни овог пута није било другачије.
Пар из Индије одлучио је да се венча у метаверзуму 6. фебруара ове године и тако заобиђе рестрикције у окупљањима на јавном месту које су тамо на снази због пандемије. Церемонији би требало да присуствује око 2.000 људи, а можда ће да их буде чак и 5.000. Међу гостима ће као аватар бити и „дух младиног оца“, који је преминуо прошле године.

Корак у метаверзум

Аватари будућег брачног пара носиће традиционалну индијску одећу током свечаности, али ће зато на луди камен да стану у Хогвартсу, замку из књижевног серијала о чаробњаку Харију Потеру. Гости неће морати да носе наочаре за виртуелну стварност да би присуствовали венчању, већ ће моћи да то учине путем обичног претраживача интернета, користећи креденцијале за приступ догађају који ће да им буду уручени.
Теоретичар комуникација и редитељ проф. др Станко Црнобрња предочава да је селидба људи у тродимензионални свет почела пре око 15 година, али да је тек сада дошао ред на прелазак у метаверзум, који ће чак и конзервативнији народи евентуално да прихвате.
„Већ наредна генерација од тога неће правити никакав проблем, а другој генерацији од сада ће то бити најприродније стање. Неће се појавити ниједно питање, него ће оно, класично венчање у некој цркви, на ивици реке или острву, где ће доћи свештеник да вас венча, бити егзотика, а ово ће бити нормално стање ствари“, појашања он за „Спутњик“.
Уредник интернет портала РТС-а Зоран Станојевић истиче да људима тренутно није лако да појме да ће одржавање многих активности у метаверзуму постепено да постане уобичајено, али да им је и пре десетак година било исто тако зачуђујуће да замисле да ће по цео дан да гледају у мобилни телефон уместо да се друже, чак и када седе заједно.
„Тешко ми је да замислим како се пребацујем у метаверзум и тамо завршавам све своје послове, али будући да сам се увелико пребацио на телефон, а пре тога на компјутер, некако ми делује логично да ће и то доћи и да ће доћи на начин на који ће ми изгледати тотално нормално. Питаћу се како смо функционисали пре метаверзума“, резонује он.
Зато га не импресионира одржавање венчања у метаверзуму, али му знатижељу изазива легитимност тог поступка тј. питање: да ли ће склапање брака, односно споразума у виртуелном свету да буде признато у стварности:
„Ако су то решили, онда је то у реду и то ће се вероватно дешавати даље. Уколико не, онда је то само једна представа која ће морати да има неки легални део. Они ће морати да оду да се региструју негде, ако у метаверзуму то није правно могуће“.
Иако ће то да буде прво индијско венчање у метаверзуму, неће бити и прво тог типа које се догодило у свету. На сличан начин је пар из САД-а стао на луди камен почетком децембра прошле године.

Културни контекст – кључан

Црнобрња напомиње да, иако тако звучи, метаверзум више није у домену научне фантастике, већ научне реалности и да искључиво од културе у којој се буде дешавао прелазак у виртуелни свет зависи какве ће последице он да донесе са собом:
„Неће бити позиције исте у Јапану и Србији или Румунији и Литванији. Свуда су позиције другачије у зависности од културног контекста. Рецимо, Швеђани су већ деценијама познати као јако либерално друштво, поготово у сексуалним нормама, управо у венчањима итд. Ако сте под великим притиском ваше културе у коју спадају и религија и породична традиција, онда ће последице бити релативно теже, али ако то немате, онда нема последица, него улазите у то као у нову опцију живота и друштвених односа“.
Како додаје, кључно је да се нађе мера између боравка у стварности и метаверзуму:
„Ако сада уроните у метаверзум и никад више не изађете из њега, вероватно је да ће да вам атрофирају сви органи и ви сте онда мртви. То је та мера у којој се налази мудрост, како сада ту нову, да кажемо, добробит човечанства да оптимално искористимо. Ту ће бити разних манипулација и утицаја. Главна опасност је да ствари контролишу три мегакомпаније, односно да дезинформације постану равноправне с информацијама“.
Венчање - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
СВЕТ
Венчање у метаверзуму: Хиљаде гостију ће присуствовати, као и „дух младиног оца“
Виртуелна реалност – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Плаћају милионе за парцеле које физички не постоје
Крава у метаверзуму - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
СВЕТ
Краве у Метаверзуму: Уживају на зеленим пашњацима у фармерском Матриксу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала