- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Најгора година у историји – катаклизма из 536. године

CC0 / Pixabay / Континенти на Земљи
Континенти на Земљи - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
„Век након 536. године је био проклето, бедно време за живот. То је био почетак најгорег периода за живот, а 536. година је можда и најгора година“, каже историчар специјализован за средњи век Мајкл Мекормик са Харварда.
Тајанствена магла гурнула је Европу, Блиски исток и делове Азије у мрак, и током обданице и током ноћи — читавих 18 месеци. „Сунце и Месец су давали своју светлост али без сјаја, током целе године“, писао је византијски историчар Прокопије. Температуре у лето 536. пале су за 1,5 до 2,5 степени, чиме је започела најхладнија деценија у последњих 2300 година. Тог лета је у Кини пао снег; нису успели усеви, људи су гладовали. Ирске хронике такође бележе „неуспех жита и несташицу хлеба од 536. до 539. године“, пише портал „Сајенс“. А онда је 541. године бубонска куга погодила римску луку Пелусијум, у Египту. Оно што је касније постало познато као Јустинијанова куга – брзо се ширило и збрисало једну трећину, ако не и до једне половине становништва Источног римског царства, што је убрзало његово пропадање, каже Мекормик.

Шта је изазвало тајанствену маглу?

Историчари су одавно знали да је средина 6. века била мрачно време из много разлога, па израз мрачни век није био само симболичан.
Извор тајанствене магле био је загонетка све до 21. века када је Мекормиков тим заједно са глациологом Паулом Мајевским са Института за климатске промене Универзитета Мејн урадио ултрапрецизну анализу леда са швајцарског глечера.
Откако су студије годова дрвећа ‘90-их сугерисале да су лета око 540. године била необично хладна, истраживачи су трагали за узроком. Пре неколико година поларна ледена језгра на Гренланду и Антарктику дала су траг, преноси Национална географија.
Када вулкан еруптира, он избацује сумпор, бизмут и друге супстанце високо у атмосферу, где формирају аеросолни вео који рефлектује сунчеву светлост назад у свемир, хладећи планету. Упоређивањем леденог записа ових хемијских трагова са налазима које је дало дрвеће, тим предвођен Мајклом Сиглом са Универзитета у Берну открио је да је скоро сваком необично хладном лету у последњих 2500 година претходила вулканска ерупција.

Олује и вулканске ерупције довеле до катаклизме

Инспирисани овим сазнањем, Мајевски и његов интердисциплинарни тим одлучили су да потраже исте трагове ерупција у леденом језгру избушеном 2013. у глечеру Кол Гнифети у швајцарским Алпима. Језгро дугачко 72 метра садржи више од 2000 година трагова ерупција вулкана, сахарских олуја и људских активности. Тим је дешифровао ове записе користећи методу ултрависоке резолуције. Сваки од узорака — неких 50.000 са сваког метра језгра — тестирали су на десетак елемената. Овом методом тим је прецизно одредио када су се десиле олује и вулканске ерупције које су довеле до загађења.
Најгора година у историји – катаклизма из 536. године53зао још један траг у леду — појавило више олова у ваздуху — што означава поновни развој рударства.
Велика зима у Европи - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
ДРУШТВО
Година када се Европа заледила: Била је то највећа зима у 500 година, а узрок је до данас мистерија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала