- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови проблеми са сертификацијом „Северног тока 2“: Немачки регулатор померио рок на крај јуна

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2", немачка лука Мукран
Изградња гасовода Северни ток 2, немачка лука Мукран - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
Одлука о сертификацији „Северног тока 2“ вероватно неће бити донета до краја јуна иако је оператер гасовода „Норд стрим 2 АГ“ основао ћерку-компанију у Немачкој, изјавио је директор Федералне мрежне агенције Јохен Хоман. Како каже, немачки регулатор увек није добио сва документа потребна за разматрање тог захтева.
„Компанија, која је потребна за сертификацију, основана је и унета у регистар. Али даљи кораци још увек нису предузети. Чекамо да 'Норд стрим 2 АГ' преда сва потребна документа. Тек тада ћемо моћи да наставимо са сертификацијом“, рекао је Хоман у интервјуу за лист „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.
Према његовим речима, тек када буде то буде завршено, немачки регулатор ће моћи да настави са разматрањем захтева.
„Ако се обрати пажња на различите временске оквире предвиђене за то, који ће затим ступити на снагу, брзо се долази до закључка да је тешко да ће крај разматрања захтева бити могућ у првој половини године“, објаснио је он.
Хоман је подсетио да је цевовод већ добио техничку дозволу за рад од Министарства рударства града Штралзунд.
„Што се наше процене тиче, ради се о томе да ли 'Северни ток 2' испуњава услове за поделу компанија при раду и промету гаса. Ако из неког разлога не будемо могли да сертификујемо компанију, 'Норд стим' може да се обрати суду“, додао је.

У том случају, све би могло да се одужи, оценио је Хоман.

„А онда се укључује и Европска комисија. Она ће изнети став у вези са планираном одлуком мрежне агенције коју ћемо морати да узмемо у обзир“, констатовао је директор.
Подсетимо, оператер гасовода „Северни ток 2“ – компанија „Норд стрим 2 АГ“ је прошле недеље регистровала немачку ћерку-компанију „Gas for Europe GmbH“, чиме је испуњен предуслов за сертификацију гасовода према немачком закону. Међутим, немачки регулатор тада није навео када ће та процедура бити настављена.
Изградња гасовода „Северни ток 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Првобитно је планирано да буде завршена до краја 2019. године, али је изградња каснила због америчких санкција.
Како би гасовод био пуштен у рад потребно је да компанија „Норд стрим 2 АГ“ добије регистрацију независног транспортног оператера. Немачка Савезна мрежна агенција је 16. новембра привремено суспендовала сертификацију „Северног тока 2“. Као разлог је наведено да оператер гасовода, „Гаспромова“ ћерка-фирма, „Норд стрим 2 АГ“ са седиштем у Швајцарској мора да региструје филијалу у Немачкој и да ће, док се то не учини, процес сертификације ће бити замрзнут.
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
РУСИЈА
Москва: Процес сертификације „Северног тока 2“ могао би потрајати до лета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала