- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

После 50 година амурски леопард примећен на југоистоку Русије ─ јединствени видео

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаАмурски леопард
Амурски леопард - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
Амурски леопард, који је недавно снимљен у Приморском крају на југоистоку Русије, добио је име Казанова, саопштио је национални парк „Земља леопарда“.
Пре две недеље леопард је примећен источно од Транссибирске железнице, што значи да се популација преселила на исток. До сада су амурски леопарди у Русији живели само у југозападном делу Приморског краја, већином у националном парку „Земља леопарда“.
Животиња је добила идентификациони број – Лео 224М. Име му је дао фотограф Игор Матељски који га је снимио у ловишту „Севернаја“ у Надеждинском рејону.

„Име Казанова значи нова кућа, од италијанске речи ‘casa nova’. Појава овог леопарда је сензација, јер је примећен на местима где није виђен већ више од 50 година“, рекли су у националном парку.

Прешао је 40 километара од „Земље леопарда“.
Јединствени снимци су важан допринос проучавању и очувању популације ових животиња, па је Матељски зато добио титулу чувара леопарда. Поред њега овај статус имају руски телевизијски водитељ Николај Дроздов, глумци Памела Андерсон и Стивен Сигал и други.
Станиште амурског леопарда је територија југозападно од Приморског краја на граници са Кином (у делу Хасанског, Надеждинског и Усуријског рејона), као и део Северне Кореје. Према речима научника, леопард је дошао близу Усуријског парка природе, који представља територију погодну за ову врсту.
Према последњим подацима, на територији Русије живи 110 одраслих јединки амурског леопарда.
Мрки медвед - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
РУСИЈА
Медвед лута руским градом: Повређена једна жена /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала