- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија гради 12 ауто-путева и брзих саобраћајница вредних 3,8 милијарди евра

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICАуто-пут
Ауто-пут - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
Премијерка Србије Ана Брнабић подсетила је данас, у аутобусу током вожње новом деоницом ауто-пута од Прељине до Паковраће, да се у Србији тренутно гради укупно 12 ауто-путева и брзих саобраћајница, чија је укупна вредност 3,8 милијарди евра.
"То показује колико се Србија променила на боље, истакла је Брнабићева која се новом деоницом возила у аутобусу заједно са министром грађевинарства Томиславом Момировићем и другим званицама.
Истакла је да је данас отворено нових 11,3 километара ауто-пута и да је остало још да се заврши још нешто мање од 20 километара до Пожеге. Брзо се привикавамо на добре ствари, додала је она.
Нагласила је да има довољно новца у буџету за све започете пројекте и додала да уз све то Србији не расте јавни дуг.
"Србија је пре само 10 година била потпуно другачија земља", навела је она и додала да у земљи више не може да се пронађе слободна грађевинска оператива и радна снага колико је пројеката покренуто и шта се све гради, као и да су то све ствари које се нису радиле деценијама, а сада се реализују.
Брнабићева је додала да је деоница Прељина - Пожега грађевински врло захтевна за извођаче, с обзиром да је трећина трасе у тунелима и мостовима.
Нагласила је да Србија има све јачу економију захваљујући фискалној консолидацији коју је спровео Александар Вучић и да се сада после 30 година граде и нови енергетски објекти и улаже у екологију.
Како је рекла, постоје две врсте људи, који граде и руше, блокирају и повезују.
"Вучић је од тих који граде, а неки други су рушили, од оних људи који повезују. Мислим да се нећемо враћати на та времена када се рушило и блокирало", рекла је премијерка.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICАна Брнабић и Томислав Момировић на отварању деонице ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Паковраће
Ана Брнабић и Томислав Момировић - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Ана Брнабић и Томислав Момировић на отварању деонице ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Паковраће
Изразила је очекивање да ће ове године кренути и изградња Клиничког центра Крагујевац.
"Србија је од 2017. године, када смо кренули у транзицију у економију засновану на знању, постала друга земља. Само смо ми веровали у наш народ и Србију да то могу и зато смо успели тако брзо да мењамо земљу", навела је премијерка, уз констатацију да се власти спочитава небрига за екологију иако се никад више није улагало у еколошке пројекте.
Ко се сетио пре нас да измести саобраћај из Овчарско- кабларске клисуре изградњом ауто-пута, запитала је она. Такође, додала је да би у марту требало да буде постављен камен темељац за најлепши видиковац на Каблару, као и да је већ ту урађен пут.
Казала је да ће на Међувршју бити и први еколошки катамаран који је произведен у Србији.
Брнабићева је навела да се издваја 74 милиона евра само за изградњу канализације и пречишћавање отпадних вода у Моравичком и Златиборском округу, као и да се ти пројекти реализују и захваљујући ИПА средствима ЕУ и у партнерству са кинеским компанијама у оквиру пројекта Чиста Србија, у многим градовима и општинама.
То су све пројекти заштите животне средине, али и за подизање квалитета живота наших грађана.
"Све је то почело 2014. године, а тада ама баш нико није причао о животној средини и унапређењу квалитета ваздуха, јер су тада људи размишљали да нађу посао", подсетила је премијерка и рекла да је све то постигнуто захваљујући Александру Вучићу.
Такође, подсетила је да је у постројења за одсумпоравање у термоелектранама уложено 600 милиона евра, да је завршено у Костолцу и да се завршава у ТЕНТ-у А и Б у Обреновцу.
Хвала Вучићу и његовој породици све што је урадио за Србију и њен развој и што је веровао да је то могуће, поручила је премијерка, пренео је Танјуг.
Ауто-пут Милош Велики, петља код Паковраћа - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Отворена деоница ауто-пута „Милош Велики“ од Прељине до Паковраће /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала