- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Српски иноватори изумели систем који штеди 40 одсто струје – хоће ли се применити у Београду

© Фото : PIxabayПамћење
Памћење - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
Млади српски иноватор Игор Јовановић и први вероучитељ који је добио Светосавску награду Милош Јефтић развили су систем који штеди око 40 одсто струје, што је потврдило анализирање рачуна ЕПС-а за период од годину дана. Пројекат је представљен Граду Београду, где су започети разговори о његовој примени.
Све је почело када су се пре три године удружили са садашњим техничким сарадником Дејаном из Дероња и договорили се да своје идеје споје у једну која би могла да буде корисна неком граду или целој Србији. Тако је покренут пројекат „Смог елиминатор“, сачињен од три дела: система за загревање малих објеката, попут станова и кућа, система за загревање великих објеката, као што су хангари и фабрике, и пунионице за све типове електричних возила, фокусиране на електричне градске аутобусе.

Срби уштедели 40 одсто струје

Прво су 2019. године развили прототип система за уштеду струје, посебан мехатронички систем који се уграђује у термоакумулационе пећи и електрокотлове, највеће потрошаче електричне енергије у домаћинству у грејној сезони. То су учинили помоћу новца од награде за најбољу технолошку иновацију, коју су добили јер су наговестили да повишена загађеност ваздуха може да доведе до ширења респираторних болести.
„Ми смо развили мали уређај који се уграђује у ТА пећ. Термоакумулациона пећ се отвори, тај уређај се повеже директно у пећ или на електрокотао и на посебан систем рада тог мехатроничког система. Енергија која уђе у пећ кружи кроз уређај и тим кружењем остварује уштеду електричне енергије. Инсталирали смо седам уређаја у седам различитих објеката 2019. године и већ 2020. смо установили да је уштеда електричне енергије око 40 одсто“, појашњава Јовановић за „Спутњик“.
Систем уједно складишти струју током ноћи, када је цена електричне енергије нижа, и представља одскочну даску остатка пројекта „Смог елиминатор“. Тим иноватора тренутно развија и штедљиво решење за домаћинства која се греју на гас и јединствена решења за производњу електричне енергије помоћу тегова тј. гравитације и повезивање објеката на обновљиве изворе енергије.
© Фото : Спутњику уступио Игор ЈовановићСрпски иноватори добили су многе престижне награде за своје изуме.
Српски иноватори добили су многе престижне награде за своје изуме. - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Српски иноватори добили су многе престижне награде за своје изуме.

Београд заинтересован за пројекат

Значај иновација српског тима препознао је и Град Београд, па је Игор у понедељак разговарао с градоначелником престонице Зораном Радојичићем о томе како би њихови пројекти уштеде струје и електричних пуњача могли да буду примењени том граду.
„Увидели смо да у Београду постоји велика могућност имплементирања иновација које смо развили и потенцијалних иновација које можемо да развијемо у наредном периоду. Поменуо сам градоначелнику да се базирамо на уштеди електричне енергије, пунионицама за електричне аутобусе, логистици за превоз рециклажног отпада и систему за допуњавање акумулаторских батерија на могућим чамцима и бродићима који ће да превозе путнике у наредном периоду на Сави и Дунаву“, предочава Јовановић.
© Фото : Спутњику уступио Игор ЈовановићПилот пројекат уштеде струје могао би да буде покренут ускоро у Београду.
Пилот пројекат уштеде струје могао би да буде покренут ускоро у Београду. - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пилот пројекат уштеде струје могао би да буде покренут ускоро у Београду.
На састанку је начелно договорено покретање пилот пројекта заснованог на иновацијама у престоници. Датум почетка пројекта требало би да буде установљен наредних дана.
„До сада смо развили малу иновацију. Ово је мали прототип који може да има тренутну уштеду. Зато желимо да направимо велику пунионицу за коју је потребно доста улагања, а ми, као студенти и професори, нисмо у могућности да уложимо тај новац, иако смо у све те иновације улагали и лични и новац с такмичења. Постоји могућност да уштеда буде и већа ако направимо велики прототип. Коштао би више хиљада евра, али би могућност уштеде енергије фактички ресетовала то улагање“, истиче Јовановић.
На састанку је било речи и о међународној сарадњи између српског тима и иностраних компанија, уз посредство Града Београда, која би могла да доведе до даљег развијања система за уштеду струје и изградње еколошких кућа у Србији, које су осмислили Индијци.

Међународна препознатост

Родом из Крагујевца, Игор је студент мастер студија Академије техничких наука на Новом Београду. Прошле године је доспео међу 50 најбољих младих иноватора на свету, у такмичењу у ком је учествовало више од 3.500 студената с најпрестижнијих светских универзитета које су организовали уручиоци награде „Глобал тичер прајз“.
© Фото : Спутњику уступио Игор ЈовановићИгор је представљао Србију на руском форуму под покровитељством Владимира Путина.
Игор је представљао Србију на руском форуму под покровитељством Владимира Путина. - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Игор је представљао Србију на руском форуму под покровитељством Владимира Путина.
Ове године он треба да учествује на кинеском форуму „2050 Мигратори брд програм“, који треба да повеже 100.000 младих из целог света, а прошле је био један од представника Србије на „Евроазија глобал“ форуму, одржаном у Русији под покровитељством председника те земље Владимира Путина, где је говорио о иновацијама и екологији.
„Представљао сам Србију на најбољи могући начин великом броју представника из Африке и Азије, јер је једна од мојих идеја да оснујем Центар за сарадњу с Африком и Азијом, како бисмо вратили стара пријатељства и направили нова“, напомиње Јовановић.
Осим њега, на успостављању међународне сарадње ради и вероучитељ Милош Јефтић, који је на скупу о могућој сарадњи српског бизниса и руске државне корпорације за атомску енергију „Росатома“, одржаном 2018. године у Привредној комори Србије, начелно договорио сарадњу с представницима руске делегације, која подразумева да српски тим инсталира пуњаче, а руска компанија батерије за градски саобраћај у Србији и Русији. Сада је коначно створена прилика за реализацију тог пројекта.
Професорка Мимица - Дукић са тимом научника са Катедре за биохемију и хемију природних производа - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
СРБИЈА
Невероватан успех српских истраживача: Ово су научници који могу помоћи човечанству
Породилиште у Москви - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
ДРУШТВО
Изум српског научника спречава крађу и замену беба у породилиштима – објашњено како функционише
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала