- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Краљевић је одабрао да буде партизан – и удари печат који је одузет оцу

© Фото : Јутјуб скриншот / ТресМасУноСрпски кошаркаш Тристан Вукчевић
Српски кошаркаш Тристан Вукчевић - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
Талентовани српски кошаркаш Тристан Вукчевић одлучио је да настави каријеру у Партизану, након што је Реал Мадрид, клуб у ком је поникао крилни центар, пристао да га пусти. Пре тридесет година, када је Тристанов отац био професионалан кошаркаш, ситуација је била потпуно другачија, те ће Вукчевић јуниор покушати супротним путем да изгради каријеру.
Ситуација у Србији средином деведесетих година прошлог века била је јако лоша. Уведене су санкције, инфлација је била у пуном маху, клубови су једва преживљавали, баш као и обичан народ, и самим тим професионални спортисти новац су морали да траже у иностранству.
Марко Јарић (Перистери), Пеђа Стојаковић (ПАОК), Драган Тарлаћ (Олимпијакос), Милан Гуровић (Перистери), Душан Јелић (Паниониос), Душан Вукчевић (Аполон)... само су неки од кошаркаша који су тих тешких година каријере започињали или настављали у Грчкој која је у то време била најјача лига и која је нудила сјајне услове српским кошаркашима.
Душан Вукчевић, који је рођен у Сарајеву, дошао је у Београд 1993. и каријеру је започео у Црвеној звезди, али је после само две године, 1995, одлучио да оде пут Грчке баш као и његови другари - разлози су јасни.
Отац новог кошаркаша Партизана направио је сјајну каријеру, професионалну кошарку играо је 19 година, а после Звезде и Аполона наступао је, између осталог, за Олимпијакос, Реал Мадрид, Монтепаски, Милано, Виртус из Болоње...
Управо је у периоду када је бранио боје клуба из Сијене, 2003. године, рођен Тристан Вукчевић и ево осамнаест година касније „природа се обнавља“.
Крилни кошаркаш са петнаест година прешао је из омладинске школе Олимпијакоса у Реал Мадрид, у наредном периоду је почео да се доказује и прошле сезоне почео је да добија шансу у „краљевском клубу“.
Али, да бисте се изборили за велику минутажу у тако великом клубу, у том узрасту, морате много коцкица да се посложи и да будете таленат у рангу Луке Дончића.
Зато је Тристан, уз договор са породицом и агентом, одлучио да оде супротним путем од оца – да из најбоље кошаркашке лиге на свету, што је у овом тренутку Шпанија, пређе у Србију, Партизан, и покуша да остави печат у српској кошарци који његов отац није могао.

За кога ће наступати Вукчевић?

Вукчевић јуниор је рођен у Италији, а како му је отац велики део каријере провео у Грчкој, где је Тристан и одрастао, талентовани кошаркаш поседује пасоше Италије, Грчке, Србије, али и Шведске, пошто му је мајка из скандиванске државе.
Јуниорску каријеру започео је у Олимпијакосу, а 2018. године прешао је у У16 екипи Реал Мадрида. Са само петнаест година прешао је у „краљевски клуб“, те је Шпанија била заинтересована за „натурализацију“.
Ипак, отац Душан отклонио је сумње пре годину дана када је изјавио да ће његов син, уколико дође до репрезентативног позива, играти за једну селекцију.
„Тристан је рођен у Сијени, има српски пасош и одлучио је да игра за репрезентацију Србије“, навео је Душан Вукчевић у интервјуу за шпански радио „Онда Мадрид“.
Потпис за Партизан, у ком ће се афирмисати као кошаркаш, само ће представљати припрему пред национални дрес наше државе. Али, мораће да сачека до 21. рођендана, пошто је у Шпанији наступао са грчким кошаркашким држављанством и промена ће бити могућа за мање од три године.

Како је играо Тристан у Мадриду?

Прошле сезоне Вукчевић је добио шансу као седмнаестогодишњак и можда најбољу утакмицу одиграо је на највећој сцени - у Ел Класику.
Вукчевић је прошле сезоне у дуелу против Барселоне одиграо сјајну утакмицу и био је на паркету у последњим минутима, чиме му је тренер Пабло Ласо указао велико поверење.
Вукчевић, који је на терену провео 21 минут, утакмицу је завршио са 11 поена, три погођене тројке, четири скока и асистенцијом, односно 11 индексних поена.
Статистика је овде најмање важна, Вукчевић је на паркету био у последњим минутима меча и није био статиста – погодио је веома важну тројку, а потом је одиграо и сјајну одбрану на Кајлу Кјурику.
Та два сегмента показала су да талентовани високи кошаркаш може да израсте у врхунског играча. Поред тога, Вукчевић је постао најмлађи кошаркаш са 11 или више поена у „Ел класику“ чиме је надмашио НБА звезду Луку Дончића.

Како ће у Партизану?

С обзиром да покрива позицију крилног центра, биће занимљиво видети како ће Жељко Обрадовић уклопити Вукчевића.
На његовој позицији игра Зек Ледеј, Ален Смаилагића игра све више као крилни центар, и генерално је гужва на тој позицији.
Српски кошаркаш Тристан Вукчевић у дресу Реал Мадрида на утакмици против Бетиса - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
СПОРТ
Шок у Мадриду – „деца“ из Србије и Словеније славила против гиганта из Москве!
Када доводите таквог талента морате да му обезбедите минуте, те ће пред Обрадовићем бити тежак посао да уклопи играче и да им нађе праве улоге.
Свакако се од Вукчевића не очекује да одмах прави разлику, ипак има 18 година и свима је јасно да је ово потпис за будућност, међутим, мораће да игра како би обе стране имале бенефита.
Партизан наставља са враћањем српске деце – стигао је Тристан! /видео/
Рођен у Италији, има пасош Шведске и Грчке, жели га Шпанија – али, бира Србију!
Шок у Мадриду – „деца“ из Србије и Словеније славила против гиганта из Москве!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала