- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Вештачка интелигенција ће скенирањем ока моћи да предвиди инфаркт

CC0 / / Око – скенирање
Око – скенирање - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
Рана, тачна и једноставна дијагностика је важна за скоро свако здравствено стања, а то укључује и срчана обољења. Ново истраживање указује да би једноставни скенови ока могли да препознају пацијенте са повећаним ризиком од кардиоваскуларних проблема касније у животу.
Ако се овај метод дијагнозе развије, то би била велика ствар – ова скенирања су брза, неинвазивна и поуздана, а што се раније нађе ризик од срчаних болести, то боље лекари могу да помогну.
Кључ за нови приступ је алгоритам дубоког учења – метода учења вештачке интелигенције заснована на неуронским мрежама, која може да се обучи на великим скуповима података да би се уочили специфични обрасци.
У овом случају, научници су је научили да тражи ситне промене на крвним судовима у мрежњачи, што је веза о којој се већ раније расправљало у медицинској литератури.
У новом раду који описује њихове резултате, тим стручњака наводи да је њихов алат био у стању да предвиди ризик од будућих инфаркта миокарда са тачношћу од отприлике 70 процената.
„Систем вештачке интелигенције има потенцијал да идентификује појединце на рутинском прегледу очију који су у већем ризику од кардиоваскуларних болести, при чему би превентивни третмани могли започети раније како би се спречила преурањена кардиоваскуларна болест“, каже Крис Гејл, професор кардиоваскуларне медицине на Универзитету из Лидса у Великој Британији.
Да би се направио алат, компјутерски софтвер анализирао је скенове мрежњаче и срца од 5.663 особе у бази података у Великој Британији, при чему је систем програмиран да повеже варијације у једном скенирању са варијацијама у другом.
Након што је прошао кроз процес обуке и научио обрасце, систем машинског учења је тада био довољно паметан да повеже здравље срца са крвним судовима у мрежњачи: конкретно, величину и ефикасност пумпања леве коморе срца, која је већ била повезана са повећаном вероватноћом срчаних болести, преноси портал „Сајенс алерт“.
Ова процена је комбинована са подацима који покривају старост, пол и основне демографске информације да би се добила општа процена ризика. Ово би се на крају могло користити као секундарни метод упућивања, наводе истраживачи.
„Систем вештачке интелигенције је одличан алат за откривање сложених образаца који постоје у природи, и то је оно што смо открили – замршен образац промена на мрежњачи повезан је са променама у срцу“, каже Свен Плејн, професор са специјализацијом за кардиоваскуларне болести.
У овом тренутку, процена леве коморе – једне од четири коморе у срцу – захтева скупе тестове који се морају спровести у болници. За многе људе широм света представља проблем.
Скенирање мрежњаче се, међутим, већ рутински ради у оптичарским клиникама, тако да би анализа вештачке интелигенције за ризик од срчаних обољења могла да се дода. Они са високим ризиком од развоја кардиоваскуларних проблема могли би се затим упутити на специјалистички преглед срца.
Скенирање ока – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Има нешто у твојим очима“: Научници могу да предвиде дужину живота посматрањем мрежњаче
Ксеноботи, минијатурни живи роботи - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Живи роботи сами почели да се размножавају на начин који није виђен код биљака и животиња
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала