- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Србин и Хрват режирали чудо: „Натерали смо Финце да гледају футсал као скијање“

© Фото : Приватна архиваДушан Матић
Душан Матић - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Футсал репрезентација Србије окончала је учешће у групној фази Европског првенства у Холандији, али ће наша земља имати представника у четвртфиналу. Душан Матић, тренер голмана скандинавске селекције, јавио се Спутњику и објаснио како су он и Хрват, који је иначе селектор, успели да натерају Финце да постану заљубљеници магичне игре на петопарцу.
Финска ће имати прилику да освети Србију која је на старту шампионата у Амстердаму, после преокрета поражена од Португалије (4:2, 0:2), исте репрезентације која је елиминисала Орлове и са Светског првенства прошле године.
У понедељак од 17 часова у четвртфиналу, репрезентација у чијем стручном штабу је и Србин Душан Матић, удариће на актуелне европске и светске прваке.
„Добро се знамо са њима, нема неких претераних тајни. Искрен да будем, стигли смо овде као дебитанти и аутсајдери из четвртог шешира, али смо се потајно надали да можемо до чуда. И, успели смо! Изашли смо из групе у којој су били још Италијани, Казахстанци и Словенци. Са Италијом смо на старту ремизирали 3:3, могли смо и да победимо. Уследио је висок пораз од Казахстана (6:2). Ипак, сматрам да је незаслужено и да није реалан толики резултат, али на крају смо победили Словенију (2:1), а на руку нам је ишао резултат меча Италија – Казахстан (1:4)“, почео је разговор Душан.
Матић пуних девет година обавља посао тренера голмана Скандинаваца, а главни „кривац“ за то је Хрват Мића Мартић. Сјајно је када чујете да Хрват и Србин одлично функционишу готово деценију, с обзиром на бројне предрасуде које су на Балкану присутне и актуелне и у 21. веку, због свега што се дешавало у прошлости.
„Ми смо пре свега људи... Мићо и ја се одлично разумемо и по неким другим стварима. Мића Мартић је светски познато и признато име, хрватски стручњак који је 2013. године потписао уговор са Финском“, објашњава Матић.
„Тражио је тренера голмана, а како се познајемо са УЕФА семинара где смо заједно били не предавањима, јер смо обојица УЕФА инструктори, тако смо се лако договорили. Он је такође и ФИФА инструктор. И ево нас, девет година смо заједно на послу. Први пут да се Финска пласирала на велико такмичење, самим тим и први пут је у нокаут фази. У овом случају у четвртфиналу, где нас чека моћна Португалија“, додаје наш саговорник.
Није чест случај у спорту да девет година о(п)стану селектор и стручни штабе без запажених резултата. Познато је да се тренери мењају „као на траци“, али исто тако треба бити реалан и признати да Финци нису у врху по квалитету. Ипак, ко чека – тај дочека, стрпљење се исплатило и Скандинавци су међу осам најбољих селекција на Старом континенту.
„У земљи влада потпуни делиријум, добили смо информације да је гледаност на телевизији била невероватна. Неки сулуди шер је био у питању, практично футсал је на националној фреквенцији био гледан као скијање и остали нордијски спортови који су популарни у Финској. Очекује се обарање тог рекорда у четвртфиналу. Питали сте ме како смо потрајали девет година... Финци су у мени и Мићи добили пакет 'два у један'. С обзиром на то да смо обојица УЕФА инструктори и да поседујемо највишу европску лиценцу – Б лиценцу. Одржали смо чак седам семинара у Финској и обучили преко 100 тренера“, поручује Матић.
Србин и Хрват нису гледали меч „орлова“ и Португалије на отварању Европског првенства, али то не значи да наредни ривал није „скениран“ до најситнијих детаља. Пао је наравно и савет од људи из српског табора.
„Као што сам већ рекао, познајемо добро селекцију Португалије, а из табора Србије смо наравно добили неке информације. Мање више је све познато, ово је само нова, подмлађена генерација јер више нема Рикардиња, нема ни Кардинала који је склоњен са списка непосредно пред почетак Европског првенства. Досад нас је пратила нека зла срећа, али сада нас је помазила. Португалци су 'намазани' свим бојама, нису случајно европски и светски прваци. Бићемо лишени услуга најбољег играча Јанија Корпеле који има картоне, али шта је ту је. Покушаћемо да им нађемо слабе тачке и да пробамо то да материјализујемо“, каже Матић.
Открио нам је за крај тренер голмана Финске репрезентације и како је почела страховлада коју су завели Португалци.
„Симболика. Веровали или не, њихова прича је почела баш на данашњи дан, 31. јануара 2020. године. Водили смо у баражу 2:0 свега минут и по пре краја и они су успели да изједначе. После тог успеха постали су светски и европски прваци. Финци су ипак аматери за њих, немају тај нерв. Преполовили су нашу предност, одмах су дали и други гол, након што су увели играча уместо голмана. Ето, сада имамо прилику да им вратимо. Ми смо започели ту њихову причу, можда је баш ми и завршимо. Све је могуће“, закључио је за Спутњик Душан Матић.
Српски фудбалер Немања Мотика - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
СПОРТ
Звезда доводи Србина из Бајерна
Душан Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
СПОРТ
Бугарину се допала ароганција коју је „београдски Ибрахимовић“ скупо наплатио
Жртве стампеда испред стадиона пред утакмицу Афричког купа нација у Камруну - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
СВЕТ
Стампедо испред стадиона пред утакмицу Афричког купа нација, осморо мртвих /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала