- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Бизаран детаљ о девојци коју слави цела Аустралија

© AP Photo / Hamish BlairАустралијска тенисерка Ешли Барти са трофејом Аустралијан опена (2022) у рукама
Аустралијска тенисерка Ешли Барти са трофејом Аустралијан опена (2022) у рукама - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Аустралијска тенисерка Ешли Барти има 25 година, а већ је освојила три Гренд слем титуле – и то по једну на све три подлоге. Њена каријера је, међутим, могла да изгледа потпуно другачије због бизарног потеза из младости, када је решила да као тинејџерка на 18 месеци заврши каријеру.
Барти је поново ступила на велику сцену на овогодишњем Аустралијан опену који је освојила, чиме је наставила да ређа титуле на највећим турнирима – после Ролан Гароса 2019. и Вимблдона 2021.
Титула у Аустралији имала је посебан значај, јер је Ешли тиме обрадовала своју нацију која је на шампиона у синглу Ози опена чекала чак 44 године.
Њена каријера фантастична је и када се гледа дубл, пошто је најскорије играла финале Ролан Гароса (2017) и освојила УС опена (2018), али је оно што је мање познато то да је финале Аустралијан опена и Вимблдона играла сада већ давне 2013. – када је имала 16, односно 17 година.
Недуго након та два тинејџерска успеха, Барти је могла да заврши каријеру. Односно, то је и урадила на чак 18 месеци.
Барти је 2014. имала само 18 година када је решила да остави рекет у свлачионици и, упркос великим очекивањима, „батали“ тенис.
То је објавила после УС опена, када није рекла ни када ће се вратити, али ни да ли ће се уопште вратити „белом спорту“, због чега је јавност остала забезекнута.
Девојка из Квинсленда не само да је оставила тенис, већ је кренула да се полупрофесионално бави крикетом, спортом који је веома популаран у Аустралији, па је једне сезоне била део екипе Бризбејн Хит.
На срећу по њу, Аустралијанце и све љубитеље тениса, Барти се вратила на ВТА тур 2016. године, око 18 месеци након што је објавила повлачење.
„Мислим да сам само морала да се пронађем. Мислим да сам се мало изгубила на целом том путу, на том почетку каријере. Имала сам среће што сам и тада имала доста успеха, али ја сам и даље неко ко је доста везан за своју домовину и мислим да сам се мало изгубила и због тога што нисам била толико повезана са својом породицом“, рекла је Барти једном приликом и додала:
„Нисмо изгубили ми љубав и бригу једни према другима, али мислим да смо се мало удаљили. Желела сам томе да се вратим. Желела сам да се вратим својој породици и онима који ме највише воле. Однос са породицом ми се тада поправио, али и однос са самом собом“.
Барти је постала прва тенисерка света 24. јуна 2019. године, након што је освојила прву Гренд слем титулу у каријери у Паризу, а од тада је наставила да ређа трофеје.
Током пандемије, односно током периода у којем су путовања била отежана, није играла толико често, већ је добар део сезоне провела у Аустралији са својом породицом и пријатељима.
И поред тога, једно је јасно – Ешли Барти је без премца тренутно најбоља тенисерка на планети, а пред њом је, уколико то буде желела, још много година успеха.
„Она може да осваја још много, може да освоји сва четири Гренд слема. Не видим неки стил противника који може да јој смета. Верујем да ће женски тенис подићи на виши ниво, баш као што је Федерер урадио. Да бисте Федерера победили морали бисте то да урадите ван терена, јер би вас он терао да се осећате ужасно. То ради и Еш Барти“, објаснио је бивши тенисер Матс Виландер, власник седам Гренд слем трофеја.
Јавила се водитељка која је вређала Ђоковића: „Није ми криво...“
Како је Србија изгубила шампионку? „У глави Францускиња, у срцу Српкиња“
Дан када је Аустралија утихнула – Федерер је плакао а „мали од Србије“ је постао краљ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала