- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Изненађење у ЕУ: Социјалисти освојили апсолутну већину на португалским изборима

© AP Photo / Armando FrancaАнтонио Кошта
Антонио Кошта - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Португалски социјалисти левог центра су, пркосећи свим изгледима, освојили апсолутну парламентарну већину на ванредним општим изборима у недељу и обезбедили снажан нови мандат премијеру Антонију Кошти.
Пре него што су објављени коначни резултати, Кошта је изјавио да је његова странка освојила 117 или 118 места у парламенту од 230 места, у односу на 108 на изборима 2019. године, након чега су његове присталице отпочеле славље, певајући стару револуционарну химну "Грандола" и машући заставама, преноси агенција Ројтерс.
"Апсолутна већина не значи апсолутну моћ. Не значи владати сам. То је повећана одговорност и значи владати са и за све грађане Португалије", поручио је Кошта у свом победничком говору.
Према прелиминарним резултатима, Социјалдемократе десног центра заузеле су далеко друго место са нешто мање од 30 одсто гласова наспрам социјалиста који су задобили око 42 одсто подршке гласача.
Крајње десничарска странка “Чега” је испливала као трећа највећа парламентарна снага која је направила велики скок са само једног места у претходном сазиву парламенту на најмање 11.
Овакав резултат избора представља изненађење јер су, према недавним истраживањима јавног мњења, социјалисти изгубили већину своје предности.
Избори су расписани у новембру након што су се Комунистичка партија и Левичарски блок придружили десници у обарању буџета Коштине мањинске владе.
Две странке крајње левице су, међутим, платиле цену, пошто су изгубиле више од половине својих места, судећи према излазним анкетама.
Кошта, који је дошао на власт 2015. године након дужничке кризе од 2011. до 2014, председавао је земљом током периода стабилног економског раста који је помогао да се смањи буџетски дефицит, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала