- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Јужна Африка: Жена девет месеци имала ковид

CC BY 2.0 / Robert Couse-Baker/ Flickr / Вирус корона
Вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Једна жена у Јужној Африци, позитивна на ХИВ, била је заражена вирусом корона девет месеци, а за то време је патоген у њеном организму акумулирао је 21 мутацију, наводи се у истраживању објављеном на сајту Мреже за истраживање друштвених наука.
Како се наводи, у питању је био бета сој короне. При томе, она дуго времена није добијала одговарајуће лечење за ХИВ са којим је рођена.
„Двадесетдвогодишња жена са неконтролисаном прогресивном ХИВ инфекцијом била је заражена бета варијантом САРС-ЦоВ-2 девет месеци, при чему је вирус акумулирао више од 20 додатних мутација“, наводи се у истраживању које су спровели научници са универзитета Стеленбос и Квазулу-Натал у Јужноафричкој Републици.
Пацијенткиња је била позитивна на вирус корона у јануару 2021. У септембру је примљена у болницу у Кејптауну, где је такође потврђено да има ковид. Испитивања су показала да је реч о инфекцији која је трајала најмање девет месеци, а не о поновној инфекцији. Негативан резултат теста добијен је тек крајем новембра.
Такође се наводи да је од јануара 2021. жена имала проблема са придржавањем режима лечења ХИВ-а. Након хоспитализације, терапија је настављена.
„Антиретровирусна терапија потиснула је ХИВ и очистила САРС-ЦоВ-2 у року од шест до девет недеља“, наводи се у документу.
Аутори научног рада нагласили су да случај који су разматрали „додаје доказе да тешка имуносупресија повезана са неконтролисаном ХИВ инфекцијом може довести до хроничне инфекције вирусом САРС-ЦоВ-2“. Како се истиче, такве упорне инфекције могу довести и до „акумулације мутација, од којих неке доводе до избегавања имунолошког одговора, што може довести до појаве нових варијанти”.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала