- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: У случају британских санкција Русији ─ уследиће одговор

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Русија неће оставити без одговора најављене британске санкције ако буду усвојене, изјавио је портпарол председника Русије Дмитриј Песков.
„Напад једне земље на руски бизнис, наравно, подразумева реципрочне мере“, рекао је Песков одговарајући на питање у вези са санкцијама.
Како је навео, те мере ће бити формулисане „искључиво на основу наших сопствених интереса, ако буде потребно“.
Песков је истакао и да су претње Лондона о могућој конфискацији руске имовине у Великој Британији забрињавајуће.
„Ово су веома забрињавајуће изјаве из Лондона. Мислим да нису забрињавајуће само за нас, за наше компаније. Ово показује велику непредвидљивост Лондона, то је повод за озбиљну забринутост међународних финансијских и пословних структура“, рекао је Песков.
Портпарол је додао да „ствари треба називати правим именом: санкције су нешто легитимно, формализовано одлуком Савета безбедности УН, а у овом случају ради се о нескривеном нападу на бизнис“, рекао је он.
„Не заборавимо да многе руске компаније као стратешке партнере, стратешке суинвеститоре и акционаре имају велике британске компаније“, рекао је Песков и додао да Лондон „прети, између осталог, и свом великом бизнису“.
Он је нагласио да су „то веома узнемирујуће изјаве које подривају инвестициону атрактивност и уопште атрактивност Велике Британије као такве“.
Британска министарка спољних послова Лиз Трас изјавила је раније да ће власти Велике Британије следеће недеље проширити санкције Русији због ситуације око Украјине.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.
Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала