- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Највећи аустралијски ратни брод „осакаћен“

© Фото : SaberwynThe landing helicopter dock ships HMAS Adelaide and HMAS Canberra dominating the wharfside at Fleet Base East
The landing helicopter dock ships HMAS Adelaide and HMAS Canberra dominating the wharfside at Fleet Base East - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Министарство одбране Аустралије потврдило је да је на њеном највећем ратном броду дошло до нестанка струје током мисије испоручивања хуманитарне помоћи пацифичкој острвској држави Тонги.
"Очекује се да стигну цивилни специјалисти и „изврше процену погођених система“, саопштило је Министарство одбране у понедељак.
Саопштење је издато након што је аустралијски национални емитер Еј-Би-Си, открио да је брод и даље ван функције након што вишедневни радови на поправци нису успели да реше ситуацију са струјом.
Краљевска аустралијска морнарица „још увек има проблема са спољним комуникацијама“, док тимови за поправке раде тешким условима на поправци брода, наводи Еј-Би-Си.
Вест је покренула нека питања о стању аустралијске војске.
Независни сенатор Рек Патрик, који представља Јужну Аустралију, рекао је да га је пријављени "потпуни нестанак струје" "значајно забринуо", јер војни хардвер треба да функционише тако да обезбеди рад свих система како би брод био у функцији.
У међувремену, Министарство одбране одбацило је тврдњу да је отказао и резервни систем за напајање брода.
Војни извори су навели да су основне функције брода, попут замрзивача, биле оперативне, као и климатизација у „већини делова брода“.
HMAS Adelaide је носач за хеликоптере класе Канбера и највећи брод у Краљевској аустралијској морнарици. Раније овог месеца, послата је у Тонгу да испоручи хуманитарну помоћ после подводне вулканске ерупције и цунамија у Тонги 14. јануара.
Док је био на путу, дошло је до избијања епидемије короне на броду, укупно 23 случаја које је Министарство одбране пријавило прошле недеље. Влада Тонге дозволила је броду да пристане у среду и искрца 40 тона терета за помоћ упркос забринутости због болести. Дозвола за пристајање била је условљена испловљавањем брода одмах након тога, преноси РТ.
У извештају који цитира Еј-Би-Си капетан Стјуарт Вотерс је написао да је особљу погођеном ковидом „пружена медицинска нега и подршка".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала