- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Партигејт“ тресе Британију: Објављени први детаљи истраге

© AP Photo / Ian VoglerБорис Џонсон
Борис Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Окупљања одржана у Даунинг стриту 10, седишту британског премијера, током карантина, представљају „озбиљан пропуст“ у поштовању чак и најосновнијих стандарда који су били захтевани од јавности током локдауна, наводи се у извештају који је поводом британског „партигејта“ сачинила Сју Греј у име секретаријата владе Уједињеног Краљевства.
Грејова је извештај на 12 страна сачинила после интерне истраге о оптужбама да су се у Даунинг стриту и другим владиним просторијама организовале журке током карантина и забране окупљања због пандемије вируса корона.
Како се наводи у извештају, начињени су пропусти у лидерству и просуђивању од стране различитих делова Даунинг стрита и кабинета у различито време“.
„Није на мени да процењујем да ли је прекршен криминални закон, то је задатак правосуђа и полиције. Међутим, бар нека од окупљања није требало да буду дозвољена јер представљају озбиљан пропуст чак и у поштовању основних правила локдауна“, саопштила је Грејова у извештају који је јавно објављен.
Њен извештај усредсредио се на четири од 16 сумњивих догађај. Лондонска Метрополитен полиција затражила је од Грејове да сачини бар „минималне референце“ на одређене журке које су могле да представљају кршење закона, будући да је полиција отворила сопствену криминалистичку истрагу, преноси РТ.
Претходно је британски премијер Борис Џонсон саопштио да је примио најновије информације о току интерне истраге о наводним забавама организованим у његовој резиденцији у Даунинг стриту којима су кршене епидемиолошке мере и ограничења, међу којима је и забава поводом Џонсоновог рођендана.
Џонсон је суочен са највећом претњом као премијер Велике Британија због оптужби за организовање забава у Даунинг стриту број 10, резиденцији британских премијера, а у периоду када су у целој Британији биле на снази оштре рестрикције и локдаун.
Он је до сада одолевао све гласнијим позивима да поднесе оставку тражећи од гневних посланика у британском парламенту да сачекају извештај више државне службенице Су Греј, преноси Ројтерс.
Вишенедељни извештаји медија о десетак окупљања у резиденцији премијера, укључујући и забаву у башти у Даунинг Стриту названу „дођите и донесите шта ћете да пијете“, изазвале су масовно огорчење у британској јавности и подстакле јавну перцепцију да политичка елита није успела да се придржава строгих правила закључавања која је увела за остале Британце, пренео је Танјуг.
Припадник британске полиције испред Даунинг стрита 10, седишта британског премијера - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
СВЕТ
Афера дрма Британију: Полиција отворила истрагу, на мети и Џонсон
Нови британски премијер Борис Џонсон испред Улице Даунинг бр. 10 у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
СВЕТ
Журке у седишту премијера док су грађанима била забрањена окупљања: Борис Џонсон на мети критика
Протест испред Врховног суда Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
СВЕТ
Политички потрес у Лондону: „Невидљиви центар“ руши Бориса Џонсона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала