- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Повлачење није прихватљива опција“: Шеф ЕУ дипломатије послао поруку БиХ

© AP Photo / Olivier HosletШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је данас да повлачење из преговора о Изборном закону у Босни и Херцеговини „неће бити прихватљива опција“.
Борељ је ово рекао у одговору на писма која су председницима Европског Савета и Европске комисије, као и њему упутили председници оба дома Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић и Денис Звиздић.
ЕУ помно прати ситуацију у БиХ и недвосмислено је опредељена према њеној ЕУ перспективи, као „јединствене уједињене и суверене земље“, каже Жозеп Борељ.

„Обнављање извршног мандата операције Алтеjа од Савета безбедности Уједињених нација у новембру 2021. године још једном потврђује непоколебљиву опредељеност ЕУ да подржи власти Босне и Херцеговине у обезбеђивању сигурног окружења“, написао је Борељ.

Истакао је да је ЕУ дубоко забринута због продужене политичке кризе и блокаде државних институција, што је, како каже, неприхватљиво.
„Разговарао сам о тренутној ситуацији у БиХ с министрима спољних послова ЕУ у новембру и наставићемо да пратимо ситуацију. Министри спољних послова истакли су потребу да се сви политички актери одрекну провокативне и реторике поделе, наставе дијалог и позабаве се питањима која упорно подстичу тензије у земљи“, навео је Борељ.
Нагласио је да све политичке странке треба да се врате у државне институције у пуном капацитету и допринесу добром функционисању Парламентарне скупштине, Председништва БиХ и Савета министара, пренео је Танјуг.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
РЕГИОН
Додик о пропалим преговорима у Неуму: Бошњаци желе потпуну доминацију
Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија) - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
РЕГИОН
Изетбеговић: Били смо близу договора о изменама изборног закона, преговори се настављају у Сарајеву
Застава БиХ - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
РЕГИОН
Разговори са представницима САД и ЕУ о реформи изборног закона БиХ: Оквирни документ на 17 страна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала