- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Слободан Тркуља о „Кинеском фестивалу светла“: Спектакл којим захваљујемо правим пријатељима

© Горан СрдановКинески фестивал светла
Кинески фестивал светла  - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Нови Сад и Београд биће и ове године домаћини „Кинеског фестивала светла“ који се одржава од 31. јануара до 13. фебруара у новосадском Лиманском парку и на Савској променади у Београду на води. Игре светлости, које доносе дух традиције и симболике древне Кине, осмислила је група уметника из провинције Сичуан.

„Кинески фестивал светла“ – Прилика да захвалимо правим пријатељима

Манифестацију којом ће званично бити прослављена Кинеска нова година у Србији, по чеврти пут организује „Балканополис центар за модерну традицију“, под генералним покровитељством Владе Србије, Града Новог Сада и Града Београда и уз подршку Амбасаде Кине у Србији.
Организатор и оснивач фестивала, уметник Слободан Тркуља, каже у разговору за Спутњик да ће и у Београду и у Новом Саду програм бити отворен спектакуларним ватрометима, уз присуство градоначелника двају градова, Милоша Вучевића, односно Зорана Радојичића.
На отварању манифестације у Београду биће, како је најављено, и министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић, као и представници Амбасаде Кине у Београду и Института „Појас и пут“ у Београду. У Новом Саду ће бити приређен и краћи музички програм, на којем ће Тркуља наступити с колегом.
© Ђорђе ТомићСлободан Тркуља Кинески фестивал светла
Слободан Тркуља Кинески фестивал светла - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Слободан Тркуља Кинески фестивал светла
„Мислим да је ово прави ниво на којем једна оваква манифестација треба да се одржава, јер смо имали прилику да видимо како су кинески народ и држава реаговали када смо били у кризи и када смо имали проблеме, а како су реаговале неке друге државе и народи. Показали су се пријатељи када је била прилика, односно када је била неприлика, тако да ми је задовољство што можемо овакав догађај да уприличимо у два града“, истиче Слободан Тркуља.

Шетња кроз бајковито царство митских бића

Лампиони представљају једну врсту традиционалне кинеске уметности која постоји већ вековима.
Према речима Слободана Тркуље, инсталације које ће бити у прилици да током наредне две седмице виде житељи и гости Београда и Новог Сада, представљају мотиве животиња, митских бића, чаробних риба, магичних јелена, импозантних змајева, од којих су неки високи и по 17 метара.
© Бојан ЂокићКинески фестивал светла Нови Сад
Кинески фестивал светла Нови Сад - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Кинески фестивал светла Нови Сад
„То су све симболи кинеске културе, а оно што је најзанимљивије јесте њихов колорит који је прилично интезиван. Неко би рекао да је то кич, али Кинези су просто људи јаких зачина, јаких боја, све то одражава њихову културу и традицију. Веома је лепо када погасите сва светла и упалите те лампионе – то је моменат у којем, попут Алисе у Земљи чуда, ушетате у бајковито царство, у којем је све у неким другачијим пропорцијама“, наводи наш саговорник.
Слободан Тркуља каже да се идеја за организовање „Кинеског фестивала светла“ родила након изузетно успешног и топлог пријема његовог „Балканополиса“, прво 2010. године у Шангају, а потом и бројних успешних турнеја овог музичког састава по Кини.
„Када смо први пут наступали на Експоу у Шангају, постигли смо рекорд од 31.000 посетилаца, што је званично била најпосећенија културна атракција на тој манифестацији. Потом смо имали, почев од 2015. године, изузетно успешне концерте и турнеје по Кини. Моја жеља и потреба је била, с обзиром на то како смо примљени у Кини, на то како они доживљавају нашу музику, културу и традицију, а генерално и какав однос имају према нашем народу, и као држава према држави, да на неки начин узвратим то гостопримство“, рекао је уметник, наглашавајући да је Србија једна од ретких земаља у Европи која званично прославља Кинеску нову годину.
© Горан СрдановКинески фестивал светла
Кинески фестивал светла - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Кинески фестивал светла
Кинеска нова година ће у Србији бити обележена и Кинеским новогодишњим вашаром и првим београдским „Тинк-Тенком“ повезаним с иницијатовом „Појас и пут“, а улаз за посетиоце је бесплатан.
Сазнајте и зашто Слободан Тркуља сматра да је емоција најважнији део музике, како Кинези и Иранци раеагују на наш звук, али и зашто Руси плачу уз неке његове песме.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала